3 ARALIK ULUSLARARASI ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK ULUSLARARASI ENGELLİLER GÜNÜ

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanıyor.

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü

3 Aralık, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ?Uluslararası Engelliler Günü? olarak kabul edilmiştir. Her yıl bu tarihte engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili farkındalık oluşturmak için özellikle sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde dünya çapında organizasyonlar düzenlenir. Ülkemizde bulunan 8,5 milyon kadar engelli vatandaşımız sağlık, eğitim ve istihdam yönünden maalesef adaletsizliğe maruz kalmaktadır. Bazı ülkeler bu konularda çözüm sağlamış olsa da çoğu yerde sorunlar hala devam etmektedir. Bu nedenle 3 Aralık günü yapılan organizasyonlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de çok önemlidir.

Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetileri çeşitli derecelerde kaybetme ve normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanır. Engelli bireyleri anlayabilmek, onların gözünden hayata bakabilmek ve gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları aşma çabalarının farkına varabilmek oldukça büyük bir öneme sahiptir. Uluslararası Engelliler Günü´nün amacı, engeli olan insanları daha iyi anlamayı, engellilerin hakları konusunda farkındalığı arttırmayı ve hayatın her alanına engelli insanları entegre etmenin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan faydalarının farkında olmayı teşvik etmektir. Bu farkındalık sadece fiziksel ya da bilişsel engellerle ilgili değildir, aynı zamanda otizmden multiple skleroza kadar hastalıklarla ilgili engel durumlarını da kapsar.

Hayatın içinde kendilerine çok zor yer bulan, neredeyse her konuda sorun yaşayan ve yaşadıkları sorunlara sürekli çözüm bulmaya çalışan engelli bireylerin farkında varmak ilk aşamadır. Sonrasında bu bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için çevre düzenlemesini ve kamu mevzuatlarını ihtiyaçlara göre değiştirmek gerekir. Gerekli tedbirler, sorunlar oluşmadan önce alınırsa, yaşamı kolaylaştırmanın çok da zor olmadığını göreceğiz.

3 Aralık günü, birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanır. Engelli bireylerle ilgili forumlar ve kampanyalar düzenlenir. Ayrıca toplantı ve mitinglerle günün önemi hatırlatılır. Engelli bireylerin de görev aldığı performans gösterileri, müzikaller ve şovlar organize edilir. Bu organizasyonların en önemli amacı, engelli kişilerin yaşamın içinde aktif rol alabileceğini göstermektir. Ayrıca, toplum tarafından oluşturulan basmakalıp düşüncelerden kurtulmak gerektiğini ve engelli bireylerin ayrımcılığa uğramadan özgürce yaşayabilmesini hatırlatmaktır. Uygulanan ayrımcılık ve buna bağlı davranışlar engellilerin yaşamına yeni engeller getirmektedir.

Her yıl yapılan organizasyonlar engelli bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgular. Engelli bir kişinin, var olan sorunlara rağmen, öz saygısını yitirmemesi ve depresyondan kaçınması için yapabileceği birçok aktivite vardır. Engelli bireylerin çalışıp fayda sağlayacağı iş modellerinin kurgulanması ve bunların kamu kurumları tarafından oluşturulan yönetmeliklerle düzenlenmesi gerekir. Bu bireyler eve kapanmak ve hayattan kopmak yerine, gerek evlerde gerekse ofislerde çalışarak üretken olmayı ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı istemelidir. Bunu gerçekleştirmek, engelli bireylerin hayatın her alanına katılımını teşvik etmekle mümkün olabilir. Hakların, sadece sivil toplum örgütleri tarafından değil, kamu otoriteleri tarafından da hatırlatılması ve korunması gerekir.

Asıl sorunun, insanların karşısına çıkan veya çıkarılan engellerin ?isteyerek önlenmemesi? şeklindeki düşünce yapısı olduğu kanaatindeyiz. Sesan Ailesi olarak, engelli vatandaşlarımızın da haklarının olduğunu, daha kolay yaşamak için engellerin kaldırılmasını, toplumdaki her bireye eşit yaşam hakkı sunulmasını ve herkesin bu konuda ortak paydada buluşması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyoruz.

(Celil Çağlar Özlü)

Kaynak: Sesanltd.com.tr  

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ