30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANDI

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı´nın 95´inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı´nın 95´inci yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Yenipazar´da da törenlerle kutlandı. Kutlama Cumhuriyet Alanındaki Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başlandı. Yenipazar Kaymakamı Hamza Türkmen´in izinli olması nedeniyle, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Yenipazar Kaymakamlığı´na vekalet eden İnhisar Kaymakamı Bekir Deveci katıldı.

Yenipazar Kaymakam Vekili Bekir Deveci ve Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden´in Atatürk Anıtına çelenkleri koymalarından sonra şu anons duyuldu: "Şimdi sizleri Yüce Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimizin manevi huzurunda "1" dakikalık saygı duruşu, müteakiben İstiklal Marşına davet ediyorum." 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Bedirhan Karahan yaptı. Karahan yaptığı konuşmada: "Bugün sizlerle birlikte burada 30 Ağustos Zafer Bayramının 95´inci yıldönümünü onur ve kıvanç içerisinde kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız.  

Bilindiği gibi 1914 yılında 1´inci Dünya Savaşı başlamıştı.  Savaşa taraf olan Almanya,  Osmanlı İmparatorluğunu da savaşın içerisine çekmek istemiş,  bir tertip sonucu İngilizler´den kaçan iki adet Alman savaş gemisi İstanbul´a gelerek Osmanlı İmparatorluğuna sığınmış, daha sonra bu iki gemi Karadeniz´e açılarak Türk Bayrağı çekmek suretiyle  Rusya´ nın Sivastopol Limanını top ateşine tutmuş ve Osmanlı  İmparatorluğu da bir oldu bittiye getirilerek Almanya´nın yanında savaşa girmişti. Dört yıl boyunca 9 cephede kahramanca mücadele eden Osmanlı Devleti,  Almanya  Müttefiklerinin 1918 yılında yenik sayılmasıyla hükmen yenilmiş ve Mondros Antlaşmasını  imzalamak zorunda bırakılmıştı.

 Mondros Antlaşmasından sonra anlaşma gereği,  ordu terhis edilmiş, ağır silahlarına el konulmuş,  bütün tersanelerine girilmiş ve daha da önemlisi vatanın dört bir yanında işgale başlanmıştı. Başta Yunanlılar olmak üzere, düşman askerleri,  Anadolu´yu yakıp yıkarak büyük bır yağma yapıp tarihte görülmemiş bır vahşet sergilenmekteydi. İngilizlerin elinde esir bulunan İstanbul Hükümeti çaresizlik içinde işgale seyircı kalmaktaydı. Düşman kuvvetleri,  Anadolu´nun içlerine kadar ilerlemişlerdi. Bu durum üzerine Mustafa Kemal Paşa silah arkadaşlarıyla birlikte Anadolu da bir Kurtuluş Mücadelesi başlatmıştı. Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Milletinin Milli Birlik ve Beraberliğini yeniden tesis etmiş. uzun be çalışma döneminin ardından düzenli orduyu tekrar kurmuştu

İlk adım 19 Mayıs 1919 günü Samsun´ a çıkışla başladı. Lideriyle kucaklaşan Anadolu. Liderinin önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlattı. Misak-ı Milli sınırları içerisinde Vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşünden hareketle. Düşmanla mücadele kararı alındı. Kurulan düzenli ordularla ilk başarı doğuda Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra batıda, Yunanlılara birinci ve ikinci İnönü Savaşlarıyla büyük darbeler indirildi. Dersini almayan Yunanordusunun yeniden saldırısı üzerine Mustafa Kemal Atatürk:  "Hattı Müdafaa yoktur. Sathı müdafaa vardır Bu satıh bütün vatandır.  Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez."  emrini verdi. Emri alan Türk askerleri  bütün bir azim ve kararlılıkla karara uydu.

Sakarya Meydan Muharebesiyle gücü kırılan Yunanlılar işgal ettikleri yerleri ellerinde tutabilmek için Eskişehir ve Afyon hattı  gerisine çekilerek savunmaya geçtiler. 22 Ağustos 1922 sabahı Türk Topçularının ateşi ile taarruz başlamış oldu. İngilizler tarafından 4-5 ayda geçilemeyeceği iddia edilen mevziler 1 saat içinde çökertildi. Şaşkına dönen Yunanlılar daha savaşın ilk gününde geri çekilmeye başladılar 3 gün içersinde bütün Mevzilerden geri atılarak çember içerisine alındılar.

Muharebenin ardından Başkumandan Mustafa Kemal Paşa,  Batı istikametine kaçan düşmanı takıp için ordusuna : ?ORDULAR!  İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ!? emrini verdi.

Türk ordusu bu emrin heyecanıyla takibe başlamış Yunan Baş Komutanı General Tikopis dahil olmak üzere pek çok Yunan askeri esir alınmıştı. Kahraman Türk süvarilerinin 9 Eylül 1922´de İzmir´e girerek Türk Bayrağının yeniden Kadıfekale Burçlarında dalgalandırılmasıyla Yurdumuz düşmandan tamamen temizlenmişti.

 Düşmanın haksızca ve alçakça işgaline ?dur´ diyen ve kanının son damlasını akıtmadan yurdunu bırakmayacağını tüm dünyaya ispatlayan ordumuzun bu onurlu zaferini, her yıl 30 Ağustos günü kıvançla kutlamaktayız.

 Bu mutlu günde, zaferi bize yaşatan Gazi  Mustafa Kemal Atatürk  ve Silah arkadaşları ile Kahraman Türk Ordusu´na Şükran ve Minnetlerimizi sunarken,  Milletimizin de Zafer Bayramını kutlar, saygılarımı sunarım."

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından tören daha sonra Kaymakamlık makamında devam etti. 

 



Bilecik

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:51
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:26

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ