ALİ ÜNAL : POYRAZ ELEŞTİRİLERİNDE HAKLI ANCAK...

ALİ ÜNAL :   POYRAZ ELEŞTİRİLERİNDE HAKLI ANCAK...

ALİ ÜNAL : " POYRAZ ELEŞTİRİLERİNDE HAKLI ANCAK..."

Ali Ünal, Milletvekili Fahrettin Poyraz`ın açıklamalarına ilk kez cevap verdi.

Anadolu Basın Yayın Birliği (ABYB) Ziraat Odası Başkanları ile buluştu. Gazeteciler hem sorularına cevap aradı hem de ziraatçilerin sesine kulak verdi. Önemli mesajların verildiği, eleştirilerin yapıldığı toplantıda kamuoyunun merak ettiği birçok soru cevap buldu.

Anadolu Basın Yayın Birliği (ABYB), Ziraat Odası Başkanları`na sorularını yöneltti ve ziraatçıların sorunlarını dinledi. Gazeteciler, 14 Kasım Çarşamba günü saat 16.00`da Bilecik Ziraat Odası`nda, oda başkanları ile buluştu. Toplantıya ABYB Bilecik Şube Başkanı aynı zamanda Sakarya Gazetesi sahibi Şadi Erdal, Yarın Gazetesi sahibi Mehmet Özgür, Anadolu Ajansı Temsilcisi Mesut Tankulu, Sakarya Gazetesi muhabirleri Sinan Önce ve Ahmet Meşe katıldı. Diğer yandan Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ev sahipliğinde Osmaneli, Pazaryeri, Yenipazar ve Gölpazarı Ziraat Odası Başkanları da toplantıda hazır bulundu. Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda birçok konu masaya yatırıldı. Gazeteciler, oda başkanlarına sorularını sorarken, oda başkanlarıda ziraat alanında eksik gördükleri, yapılmasını istediklerini anlattı. Toplantıda konuşulan her konu, sorulan her soru birbirinden farklı önem arzetti. Sıcak bir sohbet havasında geçen toplantıda öne çıkan ise kuraklık kapsamında zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi hususu oldu. Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, gazetemizin sorularını yanıtladı. Bilecik`in kuraklık kapsamına alınmasından sonra kaç çiftçinin müracaat ettiğini, Bilecik`te aspirin gelişimi, toprak analiz laboratuvarından, çiftçi kredileri ve Tarım İl Müdürlüğü faaliyetlerine kadar birçok soru Başkan Sevinen tarafından cevap buldu. Milletvekili Fahrettin Poyraz`ın kuraklık kapsamında borçları ertelenen illerle ilgili ziraat odalarına seslendiği açıklaması ise yine gündemdeydi. Milletvekili Poyraz`ın görevlerini yapmaya davet ettiği Ziraat Odası Başkanları ilk kez cevap verdi.

Toplantının açılış konuşmasını ABYB Bilecik Şubesi Başkanı Şadi Erdal yaptı. Erdal, geçmiş yıllarda olduğu gibi bugünde Ziraat Odası Başkanları ile bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. Toplantının amacını tarım kesiminin sorunlarının gündeme taşınması olarak belirtti. Ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.

"Bizde bilmiyorduk"

İlk soru Yarın gazetesi sahibi Mehmet Özgür`den geldi. Özgür, ziraat odalarının afetlerden zarar gören çiftçilerin sorunlarına yeterince eğilmedikleri, rapor hazırlamadıkları yönünde Milletvekili Fahrettin Poyraz tarafından yapılan açıklamayı hatırlattı. Gelinen süreçte neler yapıldığını sordu. Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen`in bu soruya cevabı "Bizde bilmiyorduk" şeklinde oldu. 2007 yılında yapılan kuraklık desteklemesinden bahsetti. O dönemde kuraklık kapsamına alınan illerin çiftçilerinin tamamının borç ertelenmesinden faydalandığını söyledi. Sevinen:" Fakat 2012 yılında zarar tespiti yapmış çiftçilerin faydalanacağı söylendi. Başta 61 ildi sonradan 81 ile çıktı. Şimdi işin doğrusunu söylemek gerekirse bugüne kadar bizde bilmiyorduk. Çitfçilerin Tarım İl Müdürlüğü`ne müracaat edip tespit yaptırması konusunda. Bizde bunu nasıl öğrendik? Genel Merkezimizi aradık 61 il girdide bizim ilimiz niye girmedi? Genel Merkezimizdeki bölge başkanımız araştırdı ve bize döndü dedi ki "Sizin ilinizden Tarım Bakanlığı Ziraat Afet Komisyonu`na böyle bir bilgi gelmemiş" dedi. Bizde o zaman öğrendik" dedi. Kendilerinin ziraat odası başkanları olarak yazılarını yazdıklarını, valiliğe gönderdiklerini oradanda Tarım Bakanlığı`na gittiğini ifade etti. " Ama işte ilkbaharda dondan dolayı, buğday biçim zamanı tespit yapılmadığından dolayı yapılabilecek bir şey olmadığı söylendi" diye konuştu.

"Çiftçimiz mağduriyetler yaşayacak" 

ABYB Başkanı Erdal sorulara devam etti. "Milletvekili Fahrettin Poyraz`ın açıklamasının ardından 61 ilden 81 ile çıkarıldığını ve illerde komisyonlar kurulacağı söylendi. Sizde de böyle bir komisyon oldu mu tespitler yapılıyor mu?" sorusunu yöneltti. Sevinen ise il ve ilçelerde bu komisyonların kurulduğunu, toplantısının yapıldığını kaydetti. Bilecik genelinde yaklaşık 1000 çiftçinin il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ettiğini belirtti. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat ederek borçlarının ertelendiği görüşünde olduklarını söyleyen Sevinen:" Ama kuraklık olduğundan, zamanında tespit yapılmadığından dolayı bu çiftçilerin borçları ertelenmeyecek. Çiftçimiz çok büyük mağduriyetler yaşayacak. Komisyonda zannedersem doludan dolayı zarar tespitleri yapılmış, bundan zarar görenler girecek bunun dışındakiler giremeyecek. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri de diyecek ki çiftçiye borcunu getir. Çiftçimiz şu anda hazırlık yapmamış, ertelendi diye beklemekte bu defa borcunu ödeyemeyecek, temerrüt faizi devreye girecek" ifadelerini kullandı.

"Bilecik`te aspir"

Bilecikli çiftçilerin aspir bitkisine bakış açısını ve bitkiye olan talebinin nasıl olduğunu cevaplayan Sevinen, geçen yıl Gökpınar ve Taşçılar Köyü`nde aspir ekildiğini söyledi. Gökpınar köyünde verimin çok iyi olmadığını ancak Taşçılar Köyü`nde güzel verim alındığını kaydetti. Tarım İl Müdürlüğü`nün kendileriyle birlikte bir çalışma yaparak hangi arazide hangi bölgede daha iyi olacağı hususunda çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını düşündüklerini belirtti.

Destekler yeterli mi?

Tarım İl Müdürlüğü`nün ve İl Özel İdaresi`nin çiftçilere sağladığı desteklemelerin yeterli olup olmadığı sorusunu cevaplayan Sevinen:" Destekler yeterli değil. Biz millet olarak doyumsuzuzdur her zaman fazlasını isteriz. Çalışmalar yapılırken mesela İl Özel İdaresi`nden Bilecik tarımına bir para ayrılıyor. Bu pay ayrılırken, ayrıldıktan sonra bizim görüşmüz alınmıyor maalesef. Biz görüşümüzün alınmasını ısrarla istiyoruz" dedi. ABYB Başkanı Şadi Erdal, İl Özel İdaresi`nin paraları belirlerken Ziraat Odası`nı görüşmelere çağırmıyor mu, görüşlerinizin alınması daha mı iyi olacak? diye sorduğunda Sevinen tarafından " Hayır çağırmıyor, tabi daha iyi olur" cevabı geldi.

Toprak analiz laboratuvarı açılacak mı?

Soruları cevaplamaya devam eden Sevinen`e toprak analiz laboratuvarının kapandığını hatırlattık. Laboratuvarın tekrar açılmasının gündemlerinde yer alıp almadığını sorduk. Sevinen, daha önceleri faaliyette olan ancak kapatılan toprak analiz laboratuvarıyla ilgili:" Bizim Bilecik Merkez Ziraat Odamızda laboratuvarımız vardı. Bunu biz 5 yıl çalıştırdık. Son 2 yılı söyleyeyeyim 300 tane tahlil olmuş. Bizim ilimizden 100 tane geriye kalan 200 tanesi çevre illerimizden. Çevre illerimizden niye geldi bize? Hükümetimiz yasa çıkardı dedi ki 50 dönüm tek çatı altında arazisi olan toprak tahlili yaptırmazsa desteklemelerden yararlanamaz. Ama bu bizim ilimiz genelini çok fazla kapsamadı maalesef. Bizim ilimiz genelinde 10 bin destekleme alan çiftçimiz varsa bu 10 binin içerisinde 100 tane çiftçimiz var veya yok. Biz şu anda toprak tahlili getiren çiftçimizi yine mağdur etmiyoruz, Eskişehir`e gönderiyoruz" dedi. Toprak analiz laboratuvarı için geçen yıl BEBKA`ya bir proje sunduklarını ancak kabul edilmediğini belirten Sevinen, bu yıl tekrar projeyi geliştirerek BEBKA`ya göndereceklerini ifade etti. Toprak tahlilinin olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

"Bilecikli çiftçiler kredilerden çok faydalanamıyor"

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen Sakarya Gazetesinin Bilecikli çiftçiler tarımsal kredilerden faydalanıyor mu? Bu kredileri alırken güçlüklerle karşılaşıyor mu? sorusunu yanıtladı. Bilecikli çiftçiler kredileri alırken çok fazla faydalanamıyor. 2010 da 0 faizli kredi çıktı. Burda çiftçimizin arazisini, ahırını bankaya ipotek etti ve ilimizden daire veya arsa istedi" dedi. Tarım Bakanı`nın krediler için daire veya arsa istenemez dediğini belirten Sevinen bunun Bilecik`te böyle olmadığını kaydetti.

Krediler zamanında alınıyor mu?

Daha sonra ABYB Başkanı Şadi Erdal, çiftçinin bankadan kredi alırken zamanında alıp alamadığını, şikayetlerin olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Sevinen, şikayetlerin olduğunu söyledi. Bitkisel kredilerde çok fazla sorun çıkmadığını ancak hayvansal kredi alındığında bankadaki kredilerden sorumlu personelin ahırı görmesi, hayvanları görmesi ve gerekli işlemleri yapmasına kadar çok zaman geçtiğini söyledi. Bir tane memurun yetişemediğini ifade etti. Konuyla ilgili önerilerini sunan ABYB Başkanı Şadi Erdal, banka memurunun yapması gereken işlemleri Tarım İl Müdürlüğü`ndeki memurlar yapsa, oradaki veterinerler rapor haline getirip bankaya sunsa daha iyi olmaz mı, önerisini gündeme getirdi ve Sevinen:" Çok daha güzel, çok daha sağlıklı olur" diyerek öneriyi destekledi.

Sistem değişebilir

Çiftçilerin kredi alırlarken karşılaştıkları sorunları dile getirmeye devam eden Erdal, her kredide çiftçiden çiftçi kayıt belgesi istendiğini ve sürekli Tarım İl Müdürlüğü`ne gönderildiğini belirtti. Çiftçilerin, "Bu belgelere internet üzerinden erişme durumu olsa veya Tarım il Müdürlüğü ile banka anlaşsa ordaki bilgiler bankanın sisteminde çıksa bizi uğraştırmasa" diye düşündüklerini ifade ederek konuyla ilgili herhangi bir çalışmanın olup olmadığını sordu. Genel merkezin konuyla ilgili çalışması olduğunu belirten Sevinen, şu anda çiftçi kayıt belgelerini Tarım İlçe ve İl Müdürlüklerinin tuttuğunu bunun Ziraat Odalarına devredilmesinin ve müdürlüklerin de odaların denetimi yapacağına ilişkin bir çalışmanın olduğunu söyledi.

Kooperatifler amacının dışında hareket ediyor

ABYB Başkanı Şadi Erdal, Tarım Kredi Kooperatifleri`nin kapatıldığını belirterek bununla ilgili Ziraat Odalarının neler düşündüğünü sordu. Çiftçinin, kooperatiflerin zarar ettiği düşüncesiyle kapatıldığını söylediğini kapatmak yerine zarar etmesinin önüne geçilemez miydi? diye sorduklarını ifade etti. Sevinen, kooperatiflerin zarar edip etmediklerini bilmediğini ama tarım kredi kooperatiflerinin kurulduğu gündeki amacının dışında hareket etmesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti. Örnek olarakta gübrenin piyasada kooperatiften daha ucuz olduğunu söyledi. Hal böyle olunca kooperatiflerden parası olmayan çiftçinin alışveriş yaptığını piyasadan peşin para ile alabilen çiftçinin alışveriş yapmadığını sözlerine ekledi.

Söz başkanlarda

Soru cevap kısmının bitmesinin ardından sözü Ziraat Odası Başkanları aldı. İlk olarak Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, görüş ve düşüncelerini açıkladı. Tarım havzalarının bir an önce devreye sokulması gerektiğini o zaman arz talep dengelerinin sağlanacağından planlı bir üretimin yolunun açılağını belirtti. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçinin para kazanamaması ile birlikte çiftçi sayısının giderek azaldığını ifade ederek:" Köylerde gençlerimize kız bile vermek istemiyorlar" dedi. Hükümete bir teklifte bulundu ve köydeki gençlerle evlenen kızımıza maaş bağlanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Çiftçinin, ürettiği ürünleri değerinde satamamasından dolayı mağdur olduğunu ve her yıl çiftçinin dolandırıldığını ifade etti. Çözümü ise üretici örgütlerinin daha aktif hale getirilmesi ve örgütlerin yaptırım gücünün olması olarak açıkladı. Hayvancılıkta yaşanan sorunlarla devam eden Sevinen, kesim fiyatlarıyla kıyma fiyatlarının arasında çok büyük fark olduğunu ve bu farkın dengelenmesini istedi. Kalkınma kooperatiflerinde de sıkıntılar yaşandığını, kalkınma kooperatiflerinin süt toplarken şahıslarla mücadele ettiğini belirtti. Kooperatiflerin yaptırım gücünün olmasını önerdi. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde "Kooperatifler batma noktasına gelecek" diye konuştu. Tarımda sulama yanlışlıkları olduğunu belirterek devam eden Sevinen, Tarım İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Damlama sulamanın yüzde 50 indirimli olduğunu ve çiftçilerin bu sulama yöntemine teşvik edilmeleri gerektiğini savundu. Bu şartlar altında devam edilirse:" Verim vermeyen topraklarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Sevinen son olarak İl Özel İdaresi`nce ayrılan paraların nerelere harcandığı konusunda Ziraat Odalarının fikrinin alınmasını istedi.

"Çiftçiler eğitilmeli"

Sevinen`in ardından sözü Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver aldı. Ünver ilçesinde gördüğü tarımsal sıkıntıları dile getirdi. "Çiftçiler eğitilmeli" diyen Ünver, çiftçilerin tarım konusunda eksik olduklarını belirterek biraz da kızdığını söyledi. Çiftçinin biraz farklı fiyat gördüklerinde hiç araştırıp soruşturmadan ürünlerini sattıklarını belirtti. Çiftçinin kendi fide yapımının artık bittiğini, çiftçilerin ağzının yanmaması için kendi fidelerini yetiştirmeleri gerektiğini belirtti. Arazi yollarının kötü olduğundan yakınan Ünver, bu yolların yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediyelerine de seslenerek, büyükşehirlerin eskiden ürün satmak için yerler açtığını ancak o uygulamanın artık yapılmadığını, çiftçinin oralara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Selçik Köyü`nde Kızılöz yolu ile İçmeler yolunda yaşanan mağduriyetten bahseden Ünver, belirttiği mevkiilerde bulunan hemzemin geçitlerin kapatıldığını söyledi. Kapatılan o geçitlerin çiftçinin yaklaşık 3000 dönümlük arazisi bulunan bölgeye gitmesine engel olduğunu ifade etti. Çiftçinin tarım arazilerine gitmek için asfaltı kullandığını kaydeden Ünver, bunun çok tehlikeli ve kazaya neden olacağını belirtti. Çiftçinin daha fazla mağdur olmaması için o geçitler kapatılsa dahi acilen başka bir yolun yapılması gerektiğini ifade etti.

"Amacımız polemiğe girmek değil"

Ünver`in ardından Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı Hasan İpar, sorunlarını dile getirdi. Kuraklıkla ilgili Milletvekili Fahrettin Poyraz`ın açıklamasına değinerek Ziraat Odalarının uyuması şeklinde bir durumun olmadığını belirtti. " Amacımız polemiğe girmek değil" diyen İpar, eskiden başvuru yapılmadığını eksikliğin buradan kaynaklandığını dile getirdi. Devletin geçmişten gelen hataları olduğunu belirten İpar, yapılan girişimlerde fizibilite eksikliği olduğunu söyledi. Arz-talep dengesini korumanın çok önemli olduğunu ifade etti. Pazaryeri ile ilgili sulamanın çok iyi olduğunu ancak yetiştirilen ürünlerin pazarlama garantisinin olmadığını söyledi. Bunun için sözleşmeli tarım yapılmasına ve sözleşmeli ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Bizi gözden çıkardılar"

Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli sözü aldığında çok iddialı bir konuşma yaptı ve:" Bizi gözden çıkardılar" dedi. "Gölpazarı`nda çiftçi var, üretici var, birlikte var ama yönetmeliklerde noksanlıklar var" diye konuşan Denizli, yönetmeliklerde birliklere yaptırım gücü getirilmesini istedi. "Ürün çeşitlilğinin artmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Sulama birliklerinin olduğunu ancak çiftçinin çalıştırmaya gücü olmadığını kaydeden Denizli:" Gölpazarı`na pek bir hizmet geleceğini sanmıyorum, bizi gözden çıkardılar" şeklinde konuştu. Denizli sözlerinin sonuna doğru :" Yenilik bulana kadar mevcut geçmişi yakalayabilsek" dedi.

"Milletvekilimiz haklı"

Ziraat odası başkanlarından son konuşmayı Milletvekili Poyraz`ın açıklamasında açık adres olarak gösterdiği Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Ali Ünal yaptı. Ünal, Milletvekili Poyraz`ın açıklamalarına ilk kez cevap verdi. "Milletvekilimiz eleştirilerinde haklı ancak geçmişte böyle olmadığı için bizde bilmiyorduk" dedi. Ayrıca Bilecik`in kapsama Ekim ayında alındığını, başvuruların ondan sonra başladığını belirtti. Dolayısıyla tarlalarda ürün olmadığını ve yapılacak incelemelerde herhangi bir zarara veya tarlada ürüne rastlanamayacağını kaydetti. Ünal da birliklerin yasalarına değinerek birliklerin kendi üyesinin ürününü alamadığını sadece aracılık yapabildiğinin söyledi. Bunun değişmesi gerektiğini ileri sürdü. Ünal konuşmasında çok önemli bir ayrıntıyı da toplantıdakilerle paylaştı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)`nun aldığı bir karardan bahsetti. EPDK`nın Türkiye`de üretilen benzin ve motorine yüzde 2 oranında bio dizel katma kararı aldığını söyledi. Bio dizel yapımında ise kanola ve aspire ihtiyaç olduğunu kaydetti. Çiftçinin bu iki bitkiye yönelmesi gerektiğini belirterek Yenipazar`da sözleşmeli aspir üretimi yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ziraat Odaları Başkanları son olarak:" Sayın Vekilimiz zaman zaman sanayi kuruluşlarını ziyaret ediyor. Bizleri de ziyaret etse veya davet etse, sıkıntılarımızı dinlese memnun oluruz" dediler.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Ahmet Meşe - Sakarya Gazetesi



Bilecik

23.12.2024

  • İMSAK 06:47
  • GÜNEŞ 08:20
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:26
  • AKŞAM 17:47
  • YATSI 19:14

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ