?Ǭ?Belediye Başkanı Cengiz ARIKAN, Bilecik Sakarya Gazetesi` ne açıklamalarda bulundu.
Cengiz ARIKAN, Sakarya Gazetesi Muhabiri Sinan ÖNCE` ye belediye çalışmaları ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi verdi.
Sinan Önce: Yenipazar Belediyesinin çalışmaları hakkında bilgi verirmisiniz?
Cengiz Arıkan: Öncelikle şunu söyleyeyim. Bize verdiğiniz önem için teşekkür ederim. Biz bugüne kadar böyle birşey yaşamadık. Yenipazar`ımız başlı başına bir sorunlar yumağı. Biz bunları bilerek geldik. Biz 5. dönem görev aldık. İmar revizyonu 1993`ten beri olmamış. Kanalizasyonumuz altyapımız yok. Suyumuz 1993`te şebeke olmuş fakat onda da bir çok sıkıntımız var. Bizim göreve gelmemizdeki amaç başta memleketimize vefa borcunu ödemekti. Geldik buraya.Öncelikle bir itfaiye sorunumuz vardı. Onu çözdük. Vekilimizin üstün katkıları ile sıfır mailyetle ilçemize 2011 model bütün aparatları olan bir itfaiye aracı kazandırdık. Ayrıca Adapazarı, Bolu, Ankara ve Eskişehir sınırlarımız birde orman bölgesi sınırımız. İlçemizde herhangi bir yangın vakası olmadı şükür ama çevre il ve ilçelere takviye olarak gittik. İtfaiye sorunumuz çözüldü yani
Yenipazarımızda kanalizasyonumuz yok. 23 tane köy bağlı bize şuan da 21 köyümüzde kanalizasyon problemimiz kalmadı. İl genel meclisi tarafından bu problemler çözüldü. Bizde gelir gelmez ilçede çalışmalarımıza başladık. Vekilimizin katkısı büyükç Olmayacak şeyler yapıyoruz gibi birşey. Çünkü imar revizyonu olmadan biz iller bankasına projeyi çizdirdik. Şuanda projemiz bitti. Tamamı hibe olmak şartıyla 3 milyon - 4 milyon civarında bir maliyet gerektiriyor. Anlaşmamızı da imzaladık. İller bankası yapacak ihaleyi. Buda yaklaşık 18 metre kadar bir hattımız var. Doğal arıtma ile beraber. Bilecik`te de ilk olacak bu doğal arıtma. Bize kimyasal arıtma olarak üstümüze düşüyorlar. İller bankasından gelen katkı kadar bu kimyasal arıtmaya katkı yapmak zorundayız. Ciddi bir rakam oluşturuyor. Ama biz sorunu aştık şimdi doğal arıtma olacak. Kanalizasyon olayını da bitirmiş olarak görüyoruz. Gerçi halkımız çok sabırsız. Bundan sonra da üst yapıya geçeceğiz. Üst yapı projesini de bitirdik. Onun da takibindeyiz. Fakat kanalizasyon olmadan üst yapıya geçmek sıkıntı olacak.
Geldiğimizde bizim birde sözümü vardı. Burada bir istihdam sahası açacağız diye. Böyle denince vatandaşın aklına ilk olarak tekstil geliyor. Fakat çevre illerden de gördüğümüz kadarıyla tokatçılar geliyor 5-6 ay çalışıyor buranın emeğini alıp kaçıyor. Biz bununla ilgili pek girişimde bulunmadık. Biz sadece bu çevrede ne olabilir nasıl olabilir. Bizim aklımıza ilk gelen tarımsal yapı ve hayvancılık. Sağolsun bize Şen Piliç cevap verdi. Şu anda 130 dönüm kadar bir yer aldılar paralarını yatırdılar. Arazi birleştirmeleri kaldı. Fakat buraya 35-40 kişilik bir istihdam sağlanacak ilk planda. Bir fabrika damızlık kuluçka tesisi kurulacak. Gölpazarı`ndakinden büyük olacağını ifade ediyorlar. Amacımız bizim giden göçümüzü geriye getirmek. Böyle bir girişimde bulunduk bunda da baya bir yol aldık.
Sinan Önce: Projeleriniz nelerdir?
Cengiz Arıkan; Yenipazar için bir kapalı pazar olayımız var. Onu da halkın isteğine göre yapalım dedik. Anket yaptırdık %80`i geçen bir oranla pazaryerinin değişmesi kapalı pazar yeri yapılması istendi. Esnafta bunu istiyor. Çok güzel bir proje yakaladık. Bunu kısa sürede bitireceğiz. Pazaryeri aynı zamanda düğün salonu aynı zamanda bulgur buğday vb. Şeylerin saklanmasında kullanılabilecek. Bu mekanın üstü kapalı altı sert zemin olarak. Böyle bir projemiz var. Bunu bu sene bitireceğimize inanıyorum. Ayrıca sanayi dükkanlarımız göçtü göçecek. Sanayi olarak Adapazarı ve Bolu köyleri de bizim buraya geliyor. Arızaların giderilmesi noktasında. Baya bir potansiyelimiz var. İlçenin girişine sanayi dükkanlarımızı yaptıracağız. Direnajanı falan yaptıracağız. En küçüğü 100 m2 olmak şartıyla yüksek dükkanlar yapcağız. Bunu da bu sene içinde bitireceğiz. Bu sene hem sanayi dükkanlarımızı hem de kapalı pazarımızı bitireceğiz. Buda bir söz gibi olsun. Sanayi dükkanlarından kalan alanı da yeşil alan olarak Yenipazar`a kazandıracağız. Eski mezarlığın bulunduğu yerdeki mezarların da %90`ı kalktı. Sahiplerini bulamadığımız mezarlar kaldı. Güzel bir plan yapıp bunları da kaldıracağız. Burayı da güzel bir mekan yapacağız. İlçenin girişi olduğu için güzel bir alan yapacağız.
Sinan Önce: Tarımla ilgili üretim planı yapılıyor mu??Ǭ??Ǭ?
Cengiz Arıkan: Bizde meyvacılık ciddi şekilde yol aldı. Bu konuda da sağ olsun ilçe tarımdaki arkadaşlar çok güzel bir çalışma yapmışlar. Meyve Üreticiler Birliğini kurduk. Birliklerde pek sağlıklı çalışmalar olmuyor ama inşallah biz bunu yeneriz. Biz ilin son ilçesiyiz. Ürünler en geç bizden oluyor. Bizim için çok büyük avantaj. Fakat bizim pazar olayımız var. Pazar olayımızda ciddi sıkıntılar var. Şahıs geliyor fiyatı yukarıya çekiyor veresiye alıp gidiyor daha sonra dolandırıp gidiyor vatandaşımızı. Ama ciddi bir rakam oluştu. 200 bin ağaçtan bahsediliyor. Kiraz, Vişne ve Kayısı olsun. Birlik kuruldu ve belediye olarak biz tüm desteğimizi verdik. Bundan sonra oluşabilecek sorunlarda problemlerde her zaman biz varız dedik. Coğrafi konum olarak meyvecilğe uygun bir yerdeyiz. Buradaki sıkıntı sadece pazarlama. Bunu da Kosgeb`in girişimcilik kursunda böyle bir girişimde bulunduk. Kosgeb`le Halk Eğitim merkezleri ve belediyeler aracılığı ile hem pazarlama hem paketleme için bir çalışmamız var. Eğer bunu yapabilirsek bu bölge için çok güzel bir çalışma olur diye düşünüyorum. Bunların yanında tarımsal ürünlerde var, Nohut olsun, ayçiçeği olsun. Buna bağlantılı olarak paketleme pazarlama. Paketleme olayında ürünün değeri %80 daha da artıyor. Çünkü kaliteli bir şey çıkıyor ortaya. Pazarlamayı da yaparsak kendi vatandaşımızla çok daha güzel olacak. Ben kendi insanımıza da diyorum. Elin işinde çalışacağınıza gelin kendi işinizi yapın diyorum.
Bu iş mevsimsel bir iş. Bu ürünü çıkacağı zaman 2 ay önceden 2 ay sonradan kendini ayarlayabilirsen çok güzel iş çıkar ortaya. Sağolsun gençlerimiz de bu konuda girişimciler. Ama bu organizeyi bizim yapmamız gerekiyor. O altyapıyı sağlamamız gerekiyor. Bir kaç yerle görüştük. Bizi Bilecik`e Adapazarı`na davet ettiler. Girişimcilik kursları için. Fakat hergün buradan 100 km gidip gelmek sıkıntı olacak. Ama biz burada hazırız. Sadece yapacağımız hocalarımızı buraya getirip kursumuzu alacağız. Ast olan da burada zaten sertifika. Ondan sonra kademe kademe yürüyeceğiz.
Meyvadan önce burada süt olayı var. Zaten bizim en büyük elimizdeki avantajlı ürün. Bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamış. Yaklaşık bildiğim kadarıyla 20 ton süt hergün buradan toplanıyor. 3 firma gelip topluyor bunu ayrıca kalkınma kooperatifimiz var. Artı iki özel firma var. Diğer yerlerde bizim sütümüz mamüle dönüşüyor. Eğer biz bunu burada yapabilirsek yine nüfusta farklı bir dönüşüm olacak. Ayrıca şuanki mevcut fiyatın üstüne çekeceğiz. Çünkü süt değerini kaybetmeyecek. Bazı oranlarını tutturup burada 50 krş süt alınıyorsa 90 krş süt alınacak. Birde mamülden kazanılacak. Hala bu işe giremedik çok büyük bir direnme var. Sağolsun kooperatif başkanımız iyi çalışıyor ama bu yönü ile hiç değerlendirme olmamış. Ben geldiğimden beri 2,5 senedir bunun üzerine düşüyorum. Bunu da bilipte mi düşüyorum hayır. Yatıralım masaya bu konuda birşeyler olsun ürünü biz değerlendirelim ürün dışraıya çıkmasın. Çiftimize katkı verelim 2 varsa bu sayıyı 5`e çıkaralım. 20 tonsa bugün rekoltemiz bunu 50 tona çıkaralım. Şuan da sulamaya da geçeceğiz. Ot ve yem bitkileri konusunda. Eskisi gibi hububatla falan uğraşmanın anlamı yok. Kendi girdilerimizi aşağı çekip pazarımızı oluşturursak Yenipazar için bu mükemmel. Bunlar bizim için bir hayal. Ama hayal olmadan da gerçekler oluşmaz. Bunlarla belirli bir masada buluşabilsek. Ama yavaş yavaş o aşamaya geliyoruz.?Ǭ?
Sinan Önce: DSİ çalışmalarından memnun musunuz??Ǭ?
Cengiz Arıkan:DSi güzel bir iş çıkardı. Fakat biz Yenipazarlılar olarak bunu sahiplenemedik. Nasıl sahiplenmedik. Kültür mü bu acaba bilmiyorum ama ben Bursa`da yaklaşık 16 sene kaldım. Emeklilikten sonra 1 sene DSİ`de çalıştım. Orada su için adamlar bütün imkanlarını seferber ediyor. Benim bölgeme su gelsin ben işte bundan faydalanayım diye. Yaklaşık 5 milyon litre su olduğu söyleniyor bu mükemmel bir şey. Kapalı sulama sistemi de bitti sulanmaya başladı. Biz buna geçen seneden müdahale yaptık. Mevsim gelmeden biz kooperatifimizi kuralım hatta bölge müdürümüzden de sözümüzü aldık su verilecek diye verildi. Ona göre ürün planı yapalım ekim planı yapalım dedik. Halkımız bunu çözemedi. 3-5 arkadaş geldiler. Hatta bölge müdürü aradık dedik ki arkadaşlar pancar ekecekler eğer su verilmeyecekse ekmeyecekler. Yok dedi verilecek ve arkadaşlarda pancar ektiler. Şuan da çok güzel oldu.?Ǭ?
Sinan Önce:Kooperatif neden kurulmadı??Ǭ?
Cengiz Arıkan: Kooperatif şöyle kurulmadı, Biz Şubat ayında gittik Ziraat Odası başkanımızla beraber Tarım İl Müdürlüğüne. Biz birlik mi kuralım kooperatif mi kuralım diye. Arkadaşlar dediler ki en güzel şey kooperatif. Tamam dedik aldık evrakları 7 kişi bulamadık Yenipazar`da. Defalarca her ortamda bunu dillendirdik. Kaymakam beyi muhtarları bilgilendirmemize rağmen 7 tane tapu sahibi arkadaşımız gelip buraya kooperatifi kuramadık. İş yumurta ağzına geldi. Sulama ihtiyacı duyuldu ya. Suda vermedi DSİ. İşte su lazım başkanım, şu lazım başkanım. O zaman bende dedim kooperatifi neden kurmadık? Bizim tapumuz yok dediler. Tamam tapunuz yokta Yenipazar`da 3 bin dönüm sulanılabilir arazi var. Cazibeli hiçbir masrafı yok. Ama sağ olsun bölge verdi suyu. Şuan da sulanıyor. Fakat şundan rahatsızız biz çok sulanıyor. Toprağın tuzu gidiyor diyorlar. 2 saat akıtacağı yerde adam gün boyu akıtıyor. Toprağın özelliği gidiyor. Ona da çözüm bulduk yapmak üzereyiz. Pancar kaç saat sulanacak mesela 3 saat. Gelecek belediyeye görevli arkadaşın haberi olacak 2`den 5`e kadar suyu verecek. Birde burada aşağıda da imza 10-15 Tl para buradaki çalışan arkadaşın maaşını çıkaracağız. Ama bu konuda Allah razı olsun hem devletten hem milletvekilimizden. Dedik ya diğerleri arar bulamaz bize böyle bir güzellik bahşettiler.
?Ǭ?Sinan Önce: Peki bu kooperatifin kurulmasında kim öncülük yapacak?
?Ǭ?Cengiz Arıkan: Öncülüğünü belediye olarak biz yapacağız. Şöyle yapacak. Belediye Makine olarak ekipman eleman olarak hazır. Kooperatifi böyle kırsal bir alanda çözeriz. Bir kooperatif kurulsa keşke. Biz sadece vatandaşa hizmet için uğraşıyoruz. Hatta işin başında kooperatifi kurarken DSİ karşısında muhatap aradı. Biz buna girdik bazı arkadaşlar dedi ki siz ağrımayan başınızı mı ağrıtacaksınız? Fakat biz buraya ağrımayan başımızı ağrıtmaya geldik. Vatandaşımıza bir öncelik liderlik yapalım diye geldik. O konuda hazırız. Fakat şimdi geçici belediyenin uhtesi altında. Yarın bunun değeri anlaşılır arkadaşlar gelir kooperatifimizi kurarız bizde üye oluruz. İşi yürütürüz.
Sinan Önce: Sulama kanallarında herhangi bir arıza meydana geldi mi?
Cengiz Arıkan: Ufak tefek arızalarımız var. Oluyor tabi. Zaten geçici kabulle alıyorsun. Dört dörtlük bir şey olacağını ben tahmin etmiyorum.
Sinan Önce: Peki bu arızları kimler gideriyor?
Cengiz Arıkan: Şuan da biz gideriyoruz. Yani biz tespit ediyoruz, DSİ ile irtibata geçiyoruz onlar müteahhit firma aracılığı ile gideriyoruz. Herhangi bir ekonomik gideri yok ama. Onu zaten geçici kabul ile aldığımız için kesin garantisi DSİ ve müteahhit firmada. Ondan dolayı sıkıntımız yok.
Sinan Önce: Tamirat süreleri uzun sürüyor mu?
Cengiz Arıkan: Yok. Öyle bir uzama yok. Zaten aşırı bir arıza yok. Öyle bir sıkıntımız sulamayı engelleyecek şekilde bir arızamız zaten yok. Çok şükür.
Sinan Önce: Çiftçiler memnun mu sulamadan ?
Cengiz Arıkan: Memnun olmazlar mı! Çok memnunlar. Çiftçilerden önce biz araziyi gezdikçe mutlu oluyorum. Bizim için çok büyük nimet. Sıfır maliyet. Para verilse dahi sıfır maliyet. Yaklaşık 27 tabancayı birden çevirebiliyor. Hiçbir maliyeti yok. Tertemiz pırıl pırıl su. Milleme falan yok. Dağdan gelen bir kaynak. 4x4`lük bir tesis. Daha da memnun olacak. Bunu kullanan 20 arkadaşımız var. Bütün hidratların olduğu yerler hep arpa buğday. Ama seneye ben iddia ediyorum arazinin %85i sulanır ve suyu seven ürünler ekilecektir. Buda Yenipazar için artı bir değer.
Sinan Önce: Baraj ne zaman yapılmıştı?
Cengiz Arıkan: Baraj 2009`da su tutmaya başladı. Sulama kanallarımız da bu sene bitti ve hemen başladı. Çok kısa sürede başladı. Sağ olsun geçmişte görev yapan arkadaşlar valimiz vekilimiz çok güzel iş çıkardılar. Bunun devamı da var. Yukarıçaylı barajı, Danişment göleti ve Batı Belen göleti. Yukarıçaylı`nın etütü bitti, Danişmet`te öyle. Yenipazar havzasını sulayacak suyumuz var. Bundan da yaklaşık 12 köyümüz yaralanıyor. Kot kurtarıyor.
Sinan Önce: Benim sorularım bu kadar. Sizin başka eklemek istediğiniz bir şey varmı?
Cengiz Arıkan: Yenipazar için gece gündüz çalışıyoruz. Yenipazar halkımızla Yenipazarlı olup dışarda olan halkımızda bize destek versin. Yanlış gördükleri şeyleri eleştirmek kaydıyla. Biz açığız. Yapabileceklerimizi söylesinler. Çok değerli insanlarımız var dışarıda. %85`i göç Yenipazar`ın. Bunların fikri desteklerini de bekliyoruz. Eleştiriden çekinmiyoruz. Olumlu olumsuz. Bilecik Yenipazar olarak bu konuda çok geride kaldık. Adam bir yanlışı görüyor deme cesaretinde bulunmuyor. Zor zor diyor yan başkanım yanlış anlaşılmasın ama şurda şöyle bir yanlış var. Yanlış anlaşılır mı ben senin elini öperim. Biz buraya geldiğimizde ne dedik. İki elimiz iki gözümüz iki kulağımız var. Biz herkesi kendi gözümü kendi kulağımız olarak görüyoruz. Ama memleketini milletini sevenler için. Her zaman söyledik. Biz milletin hizmetkarıyız.
Bu haber www.sakaryagazete.com.tr sitesinden alınmıştır.
Düzenleyen : Ali GÜVEN
Bilecik
22.12.2024