İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa ve iştirakçi olarak projede yer aldığı 12 tarım projesi Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından destek görmeye hak kazandı.
S.S. Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin hazırladığı BEBKA tarafından destek gören ve iştirakçi olduğu Süt Kalitesinin Artırılması Soğuk Zincirinin Oluşturulması Projesi" ile ilgili Yenipazar İlçesinde toplantı düzenlendi.
Belediye Binasında yapılan toplantıya İlçe Kaymakamı Kadir APAYDIN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan ÖZDEN, İlçe Müdürü Hilmi AVCI, Mühendis Hilal YILDIZ, S.S. Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ toplantıda şu konuşmayı yaptı;
Ülkemiz tarım ülkesi ilimiz tarım ili olması itibariyle tarımsal potansiyelimizin mevcut hayvancılık açısından geliştirilmesi gerekiyor. Bu itibarla kalkınma ajansları ve çeşitli proje koordinasyonlarının kullanılarak tarım ve hayvancılık alanında gelişmeler sağlanmalıdır. Bu doğrultuda hazırlanan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün de ortaklaşa sunduğu 2 proje ve iştirakçi olarak yer aldığı 10 tarım projesi Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma ajansının 2015 yılı Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. BEBKA´nın yüksek hibe destekleriyle başarılı bulunan bu projelerde esas olan uygulanabilir ve sürdürebilirliğini sağlamaktır. Bu da ancak muhtarlarımızın, projelerden faydalananların Birliklerin ve Yerel Yönetimlerin özverili destekleriyle gerçekleşecektir.
Genç nüfusun köylerde tutunabilmesi için ekonomik katkısını artırmak amacıyla ürünlerin işlenmesi, soğutulması ve ambalajı günümüz ekonomisinde önemlidir. Bu proje ile İlçemizde üretilen sütün güvenilir bir şekilde tüketiciye ulaşması için hijyen kuralları ve süt analizlerinin yapılarak sağlıklı sütün soğutma tanklarına dökülmesi önem arz etmektedir. Soğuk tank zinciriyle sütlerin toplanarak dağıtılması ve örgüt aracılığıyla kolay pazar bulunarak kazanç sağlaması açısından Projemizin olumlu katkıları olacağını düşünmekteyiz.
Bunun yanında Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa sunulan "Bilecik Balı Markalaşıyor" adlı proje ile bal üreticilerinin ihtiyacına binaen Bal Dolum ve Paketleme Tesisi kurulması ve Bilecik balının yöresel ürün olarak markalaşması amaçlandı. Bir diğer proje olan Pazaryeri Kaymakamlığı ile ortaklaşa sunulan "Topraktan Çömleğe Çömlekten Toprağa" proje ile Bilecik İli Kınık Köyünün markalaşmaya aday ürünü olan çömleğin hem yerli hem yabancı turizme kazandırılması ve sürdürülebilirliğini sağlayacak uygun alt yapının iyileştirilmesi hedeflendi.
Projelerin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Yapılan projelerin sürdürülebilirliği önemlidir. BEBKA´nın bir sonraki Mali Destek Programında ilimize daha fazla proje ile daha fazla yatırım yapılması dileklerimle bu projede emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.
Kaymakam APAYDIN şu konuşmasında şunları söyledi;
"Sütün daha kaliteli hale gelmesi yüksek fiyatla satılması adına ihtiyaca cevap verebilecek bir yatırım. Gerek BEBKA´ya sunulan projeler gerekse de diğer projeler ilçemize 1 Milyon TLye yakın yatırım yapılmasını sağlayacak. Bu da ilçemizin gelişmesini daha iyi yerlere taşıyacaktır." dedi.
Toplantının sonuna doğru üreticilerin soruları ve temennileri görüşüldü. Özellikle domuzların ürünlerine zarar vermesinden yakınan üreticilerimize İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ bu konuda sürek avının yapılmasını talep etmeleri halinde gerekli izinlerin alınması için girişimlerde bulunacaklarını, fakat geçen yıl Gölpazarı´nda sürek avı için izinler alınmış yeterince avcı başvurusu olmadığını da hatırlattı. Toplantı memnuniyet ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erdi.