BELKESE KÖYÜ HIDIRELLEZE HAZIRLANIYOR

BELKESE KÖYÜ HIDIRELLEZE HAZIRLANIYOR

Belkese Köyü kadınları 16 Mayıs 2016 cumartesi günü yapacakları hıdırellez hayırı için hazırlıklara başladı.

Yenipazar ve çevresinde Hıdırellezin bolluk ve bereket getirdiğine inanılır. Bu inanış gereği 6 Mayıstan sonra her köy hıdırellez hayırı yapar. Çoğu köy gibi Belkese de geleneklerinden kopmayıp pilavın yanında ikram etmek için imece usulü bütün kadınlar toplanıp taze yufka pişirirler. Eskiden kaşıklar olmadığı için bu yufkalar pilav yemek için kaşık gibi kullanılırdı. Yufkadan el büyüklüğünde kopartılıp bulgur pilavı dolu tepsinin üzerine atılır, parmak uçlarıyla avuçlanıp yufkayla birlikte ağıza atılırdı. Bu yöntem pilavın içindeki etleri çaktırmadan toplayıp mideye götürme yöntemidir aynı zamanda.

Kaşık icat olup mertlik bozulduktan sonra da yufka geleneği devam etmektedir. Kaşıklar icat olunca, pilavın yanına ortaya bir ya da iki tas armut topalından yapılmış hoşaf konur, bir pilavdan bir hoşaftan kaşıklanır. Pilavın yağından sıvaşmış kaşıklar dalıp çıktıkça yağ içinde yüzen hoşafın yerini hazır bardak ayranlar aldı. Artık pilavın yanında hoşaf yerine hazır ayran verilmeye başlandı. Hıdırellez hayırlarında hoşaf da tarih sahnesinde yerini aldı ama taze yufka hala bir çok köyde gözde.

Geleneklerimizi yaşatan başta Belkese Köyü kadınları olmak üzere hayırlarda yufka yapan tüm kadınlarımızın emeğine sağlık olsun. 

(Fotoğraflar için Tülin Baş´a teşekkür ederiz.)



Bilecik

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ