BİLECİK ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BASIN AÇIKLMASI

BİLECİK ZİRAAT ODALARI  İL KOORDİNASYON KURULU BASIN AÇIKLMASI

Bilecik Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Yenipazar Ziraat Odasında toplandı,

2014 yılı aralık ayı sonunda son elli yılın en yoğun kar yağışı nedeniyle küçük Antalya diye tabir ettiğimiz Bilecik ve ilçelerimizde de seralar çökmüş çiftçilerimiz Hem seralarını hemde ürünlerini kaybetmiş büyük zarar görmüşlerdi.2015 yılına girildiğinde  İlkbahardaki aşırı yağışlar sebebiyle Bilecik ve ilçelerimizde kiraz zarar gördü ihracatta olmayınca fiyatlar 0,50 kuruş ile 1,60 kuruş arasında olduğundan kiraz üreticilerimiz yevmiyeyi  çıkaramayınca  kiraz dalında  kalmış zarar etmiştir.hububat üreticisi dekardan 100 kg ile 200 kg arasıdan buğday, arpa  hasadı almış.fiyatlar 0,60 kuruş ile 0,68 kuruş arasında tüccar alım yapmıştır.Çiftçimizin kara gün dostu Toprak Mahsulleri Ofisi harman bitimine yakın sonra alımlara Bilecik´ten başlamış ama çiftçimize az faydası olmuştur.TMO´nun İlimizde buğday üretimi çok olan ilçelerimizde de alım merkezi açması çiftçilerimizi memnun edecektir.Ofisten isteğimiz bu yöndedir.Üretim planlaması yapılmadığından  Karpuz,Domates ve diğer sebze üreticilerimizde fiyatların maliyetleri karşılamadığından şikayetçilerdir.

 

        Çiftçilerimizin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının Bakanlar Kurulu Kararı gereği ertelenmesi  Çiftçimizin 1 yıl nefes almasını sağlayacaktır.

 

        Ziraat Odaları olarak İlçelerimizin bulunduğu Söğüt ve Marmara havzalarının ürün desenine göre yerel olarak ilçe bazında ki yoğun olarak üretilen ürünlere göre planlama yaparak ve desteği arttırarak uygulanmasını Bakanlığımızdan talep ediyoruz.

 

       Özel İdaremiz tarafından ilçelerimize aktarılan Tarım desteğinin arttırılmasını ve Çiftçilerin meslek odası olan Ziraat Odalarıyla beraber istişare ederek o ilçenin ihtiyacı olan ürüne destek verilmesini bekliyoruz.

 

     Çiftçilerimizin ürünlerine %50 devlet destekli Tar-sim sigortası yaptırmalarını olası afetlerde zararın bir nebze olsa dahi karşılanması bizleri rahatlatacaktır.

 

     Süt fiyatları 1 yıldır aynı yem ve diğer girdiler %20 dolayında pahalandı böyle giderse hayvan üreticimiz ineklerini kestirmek zorunda kalacak buda hayvancılığı bitirme noktasına getirecektir. Acilen Et ve Süt Kurumu´nun müdahale ederek süt´e zam yapılmasını sağlamalıdır.

 

      Kırmızı et fiyatlarından şikayet edilmektedir.Tüketicilerimiz haklıdır,çünkü hayvancılık zor bir iştir ve gençler yapar köylerde ve ilçelerde genç nüfus azalmıştır.her yıl hayvancılıkla uğraşan çitçilerimizin sayısı azalmaktadır.Bakanlığımız bu konuda acil tedbir alarak destekleri arttırma yoluyla gençlerimizi hayvancılığa  teşvik etmelidir.Böyle giderse et fiyatları yükselmeye devam eder ithal et temin edilerek sorun çözülemez.bu yolla başka ülkelerin üreticilerini desteklemiş oluruz buda ülkemizde hayvancılığı bitirme noktasına getirir.

 

      Sonuç olarak doğal afetlerden büyük zarar gören  çiftçimiz birde yaban domuzları  ve son günlerde görülen ayılarla mücadele  etmek zorunda kalıyor.Çünkü ürünlerimize zarar veriyorlar.Orman Bakanlığına sesleniyoruz lütfen hayvanlarına sahip çıksın.Çiftçimizin bu konuda şikayeti vardır.

 

        İlimiz genelinde harman sezonu sırasında Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimizce izleme raporları tutulmasına rağmen aşırı yağılardan dolayı ve Bakanlar Kurulu Kararına İstinaden zarar gören Çiftçilerimizin  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların ertelenmesini talep etmekteyiz.

 

       Son günlerde artan terör olaylarını Bilecik Ziraat Odaları olarak Lanetle Kınıyoruz.Bir tane bile Asker ve Polisimizin şehit edilmesini istemiyoruz.

 

     2015 yılında tabi afetlerden kurtulamayan Çiftçilerimizin 2016 yılında Cenabı Allahtan  afetsiz ve bereketli bir yıl geçirmelerini diler.Çiftçilerimize Sağlık ve bol kazançlı yıllar dileriz.

 

                    

 

 

                               Bilecik İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu,

 

                Ahmet SEVİNEN         Mehmet DENİZLİLİ                         Ertuğrul ÜNVER   

                                                                                                                                      

                      Başkan                       Başkan Yrd.                                            Muhasip

 

 

                 

                    Ali   ÜNAL              Süleyman ÇAYDERE                              Hasan İPHAR

                                                                                                                

                Kurul Sözcüsü                        Üye                                                      Üye



Bilecik

26.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:25

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ