EĞLENCELİ OLDUĞU KADAR TEHLİKELİ

EĞLENCELİ OLDUĞU KADAR TEHLİKELİ

AKUT Bozüyük Ekip Lideri Muharrem Öz, Yenipazar Harmankaya Kanyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

AKUT Bozüyük Ekip Lideri Muharrem Öz, Yenipazar Harmankaya Kanyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle kanyonu geçmek isteyenlere uyarılarda bulunan Öz, Harmankaya Kanyonu´nun eğlenceli olduğu kadar tehlikeli de olduğunu söyledi.

AKUT Lideri, Harmankaya Kanyonu´nun gelişi güzel bir kanyon olmadığını, kanyonu geçmek için mutlaka bilgi birikimine ve teknik malzemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Çeşitli illerden kanyona gelenlerin yanlış bilgilerle kanyonu aşmaya çalıştığını ve bu durumun ciddi tehlikeleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Öz,"Harmankaya Kanyonu´nu geçmek isteyenlerin bilgi birikiminin olması şart. Asgari düzeyde teknik malzemeye sahip olmalı, kanyona girmeden ve çıktıktan sonra jandarmaya haber vermeliler. Kanyonun içindekiler dışında dışarıda da bekleyenlerin olması lazım. Burası gelişi güzel geçilebilecek bir kanyon değil" ifadelerini kullandı.   

AKUT Bozüyük Ekip Lideri Muharrem Öz, geçtiğimiz hafta sonu Harmankaya Kanyonu´nda kurtarma tatbikatı gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu tatbikata Ankara, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Bozüyük´ten ekiplerin katıldığını ifade eden Öz, ortak tatbikat ve eğitim yapıldığını aktardı. 

´EĞLENCELİ OLDUĞU KADAR TEHLİKELİ´

Ayrıca Harmankaya Kanyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan AKUT Bozüyük Ekip Lideri Muharrem Öz, uyarılarda bulundu. Harmankaya Kanyonu´nun eğlenceli olduğu kadar tehlikeli de olduğunu aktaran Öz," Harmankaya Kanyonu´nu geçmek isteyenlerin bilgi birikiminin olması şart. Asgari düzeyde teknik malzemeye sahip olmalı, kanyona girmeden ve çıktıktan sonra jandarmaya haber vermeliler. Kanyonun içindekiler dışında dışarıda da bekleyenlerin olması lazım. Burası gelişi güzel geçilebilecek bir kanyon değil" ifadelerini kullandı.

AKUT Lideri, Harmankaya Kanyonu ile ilgili açıklamasında şunlara dikkat çekti:

"İznik´te bir kanyon var Sarsarak Kanyonu. Orada hiçbir teknik malzeme kullanmaya gerek yok orası da çok güzel bir yer. Burası gibi değil şelale inişi yok, ip, emniyet kemeri kullanmak zorunda değiller, sadece sermayeleri iyi bir ayakkabı ve fiziksel performans. Yürüyecekler ve çıkacaklar. Ayrıca yaşanacak bir olumsuzlukta tahliye çok kolay, kenarları açık Harmankaya öyle değil. Bunun içine girdiğinizde 400 metre sonra bir çıkış var. Oradan çıktınız çıktınız yoksa sonuna kadar yürümek zorundasınız geriye de dönemezsiniz. 

Biz ikinci gün şöyle bir uygulama yaptık ve ekibin bir kısmını kanyonun tersinden soktuk. Niyetimiz şuydu, eğer ikinci şelalenin hemen üzerinde bir kaza yaşanırsa biz kazazedeyi paketleriz, ikinci şelaleden aşağıya tahliye ederiz. Biz bu tahliye işiyle uğraşırken bir ekipte tersten gelir ve kazazedeyi alır. Onlar güçlü zinde ekipler olacak ya adamlar suyla mücadele ederken bir buçuk saatte gelemediler. Böyle bir su olduğunda hiç efektif bir kurtarma olamayacağını bizde anladık. 

´SIKINTILI BİR OPERASYON OLACAK´

Korkumuz biz burada hiç kurtarma operasyonu yapmadık olursa gerçekten çok sıkıntılı bir operasyon olacak. Ben bu kanyonu 23 kez geçtim kanyon çok canlı bir kanyon. Geçiyorsunuz, bir buçuk ay sonra tekrar geçiyorsunuz ama sizin atladığınız iki buçuk metrelik şelalenin dibi kum dolmuş su dizlerinize geliyor. AKUT olarak bazı bölgeleri isimlendirdik olası bir kaza durumunda kazazedelere ulaşılmasını kolaylaştırmak için. Yenipazar Belediyesi ile konuştuk onlarda bizi bu konuda finanse edecek ve oralara levhalar koyacağız.

Kanyonun çok eğlenceli ama ciddi tehlikelere yol açacak bir yer olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor" dedi. 

Ahmet Meşe - Bilecik Haber



Bilecik

25.04.2024

  • İMSAK 04:26
  • GÜNEŞ 06:01
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ