Yüzlerce yıllık geleneğimiz olan hıdırellez hayırları sona erdi. Baharın başlangıcı sayılan 6 mayısta başlayan hıdırellez, gündönümüne kadar devam ediyor. Bu süreç içinde Yenipazar´ın tüm köyleri -bir ikisi hariç- hıdırellez hayırı yaptı. Bu hayırlarda gurbette yaşayanlar köyüne gelip eş dostlarıyla hasret giderdi, dostluklar tazelendi. Geleneksel hıdırellez hayırlarımız eskiden her haneden bulgur, yağ, tavuk ve yufka toplanır, adağı olanlar adağını bağışlar; civar köylerden hayıra gelenler bovlarında bulgur getirir, aynı bova dönüşte pilav konulur ve hayırlar böylece yapılırdı. Şimdi ekonomik ve sosyal koşullar değiştikçe geleneklerimiz de değişmeye başladı. Birçok köy eski geleneğe uygun hayır yaparken, bazı köyler de hizmet edecek genç bulunamadığı için profosyonel yardım alınarak hazır pilav yaptırılıyor ya da Yukarıçaylı Köyü´nde olduğu gibi pirinç pilavı ve kavurmanın yanında tatlı ikram edilir oldu. Kuşça Köyü´nde ise bulgur ve et satın alınıp, yufka yerine tek kişilik poşet içinde minik ekmekler dağıtıldı.
14 Haziran 2015 günü Yenipazar´a bağlı 4 köyde son hıdırellezler yapıldı. Doğubelenören, Kuşça, Yukarıboğaz ve Yukarıçaylı köyleri son hıdırellezi yapan köylerdi. Yukarıboğaz´da kurulan dernek, projeler hazırlayarak Kültür Bakanlığı´ndan aldığı katkıyla rahatça hıdırellez hayırını yaparken, hıdırellezin geleneksel içeriğini de değiştirip şenlik havasına soktu. Oyunlar oynandı. Hıdırelleze gelenler doyasıya eğlencenin tadını çıkardı. Tam bir şenlik havası içinde geçti. Keşke bütün köyler Yukarıboğaz Köyü´nü örnek alıp değişik etkinlikler düzenlese. Yenipazar Merkez´de yapılan hıdırellez etkinliğinde de buna benzer şeyler yapılabilinirdi. Örneğin çarşı meydanına kurulacak sahnede, eli müzik aleti tutan, güzel türkü söyleyen tüm gençler sırayla sahne alıp halkı coşturabilirdi. Bu iş için Belediye para ödemesine de gerek kalmadan tam bir şenlik ortamı içinde hıdırellezini yapabilirdi. Böylece sahneye çıkan amatör Yenipazarlı sanatçı gençler özgüvenleri gelişir, yaşam kaliteleri artardı.
Gelecek yıllarda da bu güzel geleneğimizin sürmesi dileğiyle, hıdırellez hayırlarına emeği geçen herkese gazetemiz adına teşekkür ederiz.
Not: Kuşça Köyü´nün fotoğraflarının çekiminde yardımını esirgemeyen Özgür Apaydın´a teşekkür ederiz. Diğer köylerin fotoğrafları elimize ulaştıkça yayımlayacağız.
Yukarıçaylı Köyü`nün Hıdırellez Hayırı fotoğraflarına bakmak için TIKLAYINIZ
Kuşça Köyü`nün Hıdırellez Hayırı fotoğraflarına bakmak için TIKLAYINIZ