Tarih: 15.06.2012 15:44

HIDIRELLEZ HAYIRLARIMIZ ERHAN GÜVEN İLE ZAMAN GAZETESİ`NE HABER OLDU

Facebook Twitter Linked-in

 Erhan Güven`in Zaman Gazetesi Cuma ekinde çıkan haberi :

Erhan GÜVEN

İlçemiz esnaflarından lokantacı Burhan GÜVEN`in Zaman Gazetesi`nde Fenerbahçe muhabiri olarak çalışan oğlu Erhan GÜVEN, geçen hafta geldiği Batı Belenören Köyü hayırını kaleme aldı ve gazetesine haber yaptı.

Erhan GÜVEN

Erhan GÜVEN`in Zaman Gazetesi Cuma ekinde çıkan haberi :

KÖYLÜLER HAYIRDA BULUŞUYOR

Sıcakların başladığını ve yaz ayının geldiğini işaret eden Hıdrellez, Türkiye`nin birçok yerinde geleneksel köy hayırlarıyla kutlanıyor. 6 Mayıs`tan itibaren her hafta sonu birkaç köyde düzenlenen yemekli hayırlar, 21 Haziran`daki gündönümüne kadar sürecek. Dini bayramlar kadar kalabalık toplayan ve neşeli geçen hayırlarda imece usulünün en güzel örnekleri veriliyor. Civar köylerden insanlar davet ediliyor, dualar okunuyor, kaynaşma sağlanıyor.

Kardeşlik duygularının pekiştiği Hıdrellez hayırlarından biri de geçen hafta Bilecik`in Yenipazar ilçesine bağlı Batı Belenören köyünde gerçekleştirildi. Yenipazar`ın 24 tane köyü var ve 20`ye yakınında da hayır düzenleniyor. Geçmişinin ne kadar eskiye dayandığı bilinmeyen bu güzel gelenek, çok fazla rağbet görüyor. Yıllardır devam eden göçler yüzünden 40 hanenin altına düşen Batı Belenören`de de hayır için hazırlıklar neredeyse bir ay öncesinden başlatılıyor.

Hayırların vazgeçilmezi bulgur pilavı, yufka ve ayran. Malzeme alımı konusunda herkes elini cebine atıyor. Köy muhtarının hesabıyla hane başına 120 lira toplanıyor. Ayrıca her hanenin payına 100 yufka pişirmek düşüyor. Pilav için 400 kilo bulgur tedarik ediliyor. 350 kilo sığır eti kullanılıyor. Ayran için de yine her evin payında belli miktarda yoğurt mayalamak var. Yağı, tuzu, karabiberi ve daha birçok ihtiyacı da eksiksiz hazırlanıyor. Pilavı köy halkından birisi pişirirken 7`den 70`e herkesin az da olsa emeği geçiyor. Köy kahvesi o gün ücretsiz hizmet veriyor. Toplanan paranın bir kısmıyla çay masrafları karşılanıyor.

Hıdrellez hayırının tarihi en az 15 gün öncesinden diğer köylere duyuruluyor. Bu görevi muhtarlar üstlenirken, camilerden de anons yaptırılarak eş, dost ve akrabaya ulaşılıyor. Genelde aynı gün 2-3 köyde birden kazanlar kaynıyor. Ancak imkânı olanlar mutlaka davete icabet etmeye çalışıyor.

Hayırlarda tüm işler öğle namazına kadar bitmek zorunda. Belenören`de nüfus az olduğundan öğrenciler taşımalı sistemle Yenipazar`a taşınıyor. Eski okul binası metruk halde duruyor. Kullanılmayan bu okulun etrafına sofra bezleri seriliyor. Öğle namazından çıkanlar topluca alana geliyor. Gençler koşuştururken yaşı ileri olanlar dumanı tüten pilavları afiyetle yiyor. Kaşık dağıtılsa da pek kullanılmıyor. Zira yufkayı tepsiye daldırmak daha revaçta. Üstelik lezzeti epey artırıyor. Okulun içinde bekletilen buz gibi ayranlar da bol etli ve karabiberli bulgur pilavının yanında olmazsa olmazlardan. Yemeğin ardından ise Yaradan`a şükür için eller semaya kalkıyor.

Erkekler alandan gider gitmez kadınlar sofraları dolduruyor. Kadınların çocuklarla birlikte oturması haliyle yemek süresini de uzatıyor. Tüm işler saat 15`te sona ererken misafirler köyden ayrılmadan önce ya evlerde bir müddet çay-kahve eşliğinde sohbet ediliyor ya da yürüme mesafesindeki bahçelerde dalından kiraz koparılıyor. Kısacası, insanları bir araya getiren Hıdrellez hayırlarında yufka ile yenen nefis bulgur pilavının tadı damakta kalırken yardımlaşma ve dayanışmanın da en güzel hali sergileniyor.

Foto & Haber : Erhan Güven / Zaman Gazetesi

Haberden dolayı Erhan GÜVEN`e teşekkür ederiz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —