İzinsiz, ruhsatsız ve kaçak olarak yapılan binalar için imar barışı adıyla af getirildi. Konuyla ilgili Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda halka başvurular konusunda bilgi verildi.
Yenipazar Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, İmar Şube Müdürü Ercan Çelebi tarafından her ilçede olduğu gibi Yenipazar´da da İmar Barışıyla ilgili toplantı yaparak halka bilgiler verildi. Toplantıya Yenipazar Kaymakamı Hamza Türkmen, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, Ziraat Odası Başkanı Ali Ünal, Köy Muhtarları ve yurttaşlar katıldı.
Yurttaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen "İmar Barışı" düzenlemesine başvurular devam ediyor. Vatandaşların e-devlet üzerinden 8 Haziran´da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi almak için müracaat edenlerin sayısı, 2 milyon 279 bine ulaştı. Başvuru yapan vatandaşların, işlemlerini tamamlamaları için bilgilerini doğru olarak sisteme girip, yapının bulunduğu arsanın değeri ile yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlenen bedeli ödemeleri gerekiyor.
31 EKİM´DE SONA ERECEK
Yapıların özellikleri ve metrekaresine göre gerçekleştirilen başvurularda, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap yapılıyor. İmar Barışı başvuruları, 31 Ekim 2018´de sona ererken, Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık 2018´e kadar ödenebilecek.
İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
İmar Barışı düzenlemesine kısa sürede büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.
PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor.
Söz konusu sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.
Düzenlemede son başvuru günü 31 Ekim 2018 olarak belirlenirken, başvuru gerçekleştirildikten sonra ödenmesi gereken bedel de 31 Aralık 2018´e kadar yatırılabilecek.
Başvuruda bulunmak isteyen yapı sahipleri İmar Barışı´nın detaylarına ilişkin merak ettiği tüm bilgilere ise
"imarbarisi.csb.gov.tr" ulaşabilecek.
BEDEL NASIL BELİRLENECEK?
Emlak Vergisi Kanunu´na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.
Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.
ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, vatandaşın ödeyeceği bedelin yapı tipine göre kademelendirildiğini söyledi. Gürgen barış için yapılacak ödemeyi şöyle anlattı:
* Üzerinde çalıştığımız taslağa göre emlak vergi değeri ve bakanlığın belirlediği bedel toplanıp onun yüzde 3´ü alınacak.
* Bir iki katlı yığma bir yapı varsa biz bunun metrekaresini 600 lira kabul ediyoruz. 100 metrekareden bakınca 60 bin lira. Diyelim ki arsa bedeli de 10 bin, toplamda 70 bin etti. Bunun yüzde 3´üne denk gelen 2100 lira ödenerek yapı kayıtlı hale gelecek.
* Vatandaş müracaatı yapacak, konuttaki balon ödeme gibi parasını biriktirip 31 Aralık´a kadar tek seferde ödeyecek. Başvuru yaptığı an ödemek zorunda değil
İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?
Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3´ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.
(Fotoğraflar: Yücel Kaya)