Tarih: 12.03.2015 16:02

İSTİKLAL MARŞI`NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY`U ANMA

Facebook Twitter Linked-in

İstiklal Marşı'nın kabul edilişi ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliği Yenipazar Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda saat 10.30'da başladı. Törene Yenipazar Kaymakamı Mehmet Kılıç, Garnizon Komutanı J. Kıd. Başçvş. Üzeyir Cırrık, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Ünal ve daire amirlerinin yanı sıra çok sayıda davetliler katıldı.  

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemi ile ilgili Yenipazar Çok Programlı Lisesi İngilizce Öğretmeni Nagihan Güney'in konuşması ile devam etti. Güney konuşmasında: ‘' Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Daire Amirlerim, Kıymetli Öğretmen Arkadaşlar, Saygıdeğer Misafirler ve Sevgili Öğrenciler,

          Milletimizin maruz kaldığı zor ve heyecanlı milli mücadele yıllarının imanlı havasını ve manasını ifade eden, kalplere kuvvet ve heyecan veren; Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılıp milletimize armağan edilen İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından milletimizin ve devletimizin Milli Marşı olarak kabul edilmiştir. Büyük Milli Şairimiz, İstiklal Marşımızın ve Safahat destanımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY, bizler için, her bakımdan örnek bir şahsiyettir. Şanlı ve ahlaklı hayatı, mert ve sarsılmaz karakteri ile bu büyük insan, edebiyatımızın da gerçek bir temsilcisi olmuştur.

          Her milletin bir İstiklal Marşı olduğu, Türk milletinin de bir İstiklal Marşının bulunması gerektiği fikri üzerine TBMM tarafından düzenlenen "Milli Marş" yarışması için yazılan 724 şiirden hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmemişti. Dostları ve dönemin Milli Eğitim Bakanının ricası üzerine Mehmet Akif ERSOY, 500 liralık ödülü almamak şartıyla Milli Marşı yazmayı kabul eder. 12 Mart günü TBMM`de okunan şiiri bütün milletvekilleri ayakta dinlerler; her kıtayı, hatta bazen her mısrayı heyecanla alkışlarlar ve bu şiiri İstiklal Marşı olarak kabul ederler. Mehmet Akif ERSOY, millete adadığı bu şiirin şairi olarak kendini görmemiştir ve İstiklal Marşını Safahat isimli kitabına almamıştır.

           Milletimizin gönlünde özel bir yere sahip olan İstiklal Marşımız; mükemmelliği ile göğsümüzü kabartmakta, zor günlerde milletimizin moral kaynağı olmaktadır. İstiklal Marşımızın gerek şiir, gerekse ezgi olarak doğru söylenmesi çok önemli ve hassas bir gerekliliktir. Noksan veya yanlış söylenmesi anlamını da zedelemektedir. İstiklal Marşımızın, gerek şiir, gerekse beste olarak çok zengin bir anlamı vardır. İstiklal Marşımızda; ulusal kurtuluşumuz, kayıtsız şartsız egemenliğimiz ve milli kahramanlığımız eşsiz anlatımlarla ifadesini bulmaktadır. İstiklal Marşımız; kalbimizdeki ortak duygu ve heyecan, bileğimizdeki güç, göğsümüzdeki coşku ve alnımızdaki parıldayan gururdur.

           Konuşmamı Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY ve aziz şehitlerimize sevgi, saygı ve şükran duygularımı sunarak bitiriyorum. Ruhları şad olsun!'' dedi.

 İstiklal marşı İle ilgili belgesel gösteriminin ardından Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ile ilgili konuşmayı Alihan Cin yaptıktan sonra Oğuzhan Karaca, Yakup Kara  ve Yahya Yıldırım'ın Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı günleri canlandıran oyunu sergilendi.  

‘'Bülbül'' isimli şiiri Serpil Yanık okuduktan sonra Gökhan Can Korkmaz, ‘'Burası Huş'tur'' isimli türküyü okudu ve oratoryo sunumu yapıldı.

Son olarak İstiklal Marşı'nı en güzel okuyanlara ödülleri verildikten sonra tören sona erdi.

75. Yıl Cumhuriyet İlk Okulu

1: Beyzanur Terzi

2. İsmail Efe Yeleç

3: Hüseyin Gökalp Cırrık

Atatürk Orta Okulu

1. Eda Terzi

2: Hulisican Ünal

3: Halime Ece Yeleç

Yenipazar Çok Programlı Lisesi

1: Serpil Yanık

2. Yasemin Yıldız

3: Tuğba Çelik

 Törendeki Fotoğraflara Bakmak İçin TIKLAYIN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —