Tarih: 20.10.2016 19:04

KEMİKLERİNİZİ KORUYUN

Facebook Twitter Linked-in

Kemik Erimesi dünyada özellikle yaşlı nüfusunun artışıyla birlikte sık görülen bir hastalık. 50 yaşın üzerinde her 3 kadından birinde ve her 5 erkekten birinde kemik erimesine bağlı kırıklar oluşuyor. Genç yaşlarda kemik erimesine karşı önlem alınması, korunma yöntemlerine dikkat çekilmesi amacıyla her yıl 20 Ekim, Kemik Erimesi (Osteoporoz) Günü olarak kutlanıyor.

/resimler/2016-10/20/1908010466526.jpg

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, kemik erimesinin toplum sağlığını etkileyen çok yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayarak, D vitamini eksikliğinin hastalığın görülmesinde önemli bir neden olduğunu söyledi. 

/resimler/2016-10/20/1908578592560.jpg

TEDAVİDE BAŞARININ ANAHTARI: D VİTAMİNİ

Prof. Dr. Akarırmak, kemik erimesini önlemenin bağlı olduğu birçok faktör olduğunu belirterek, bunların arasında yeterli derecede D vitamini almanın önemine değindi. Prof. Dr. Akarırmak konuyla ilgili olarak; ?Yaşam boyunca, her yaşta hem osteoporoz tedavisinde hem de korunmada D vitamininin önemli bir yeri vardır. Osteoporozda D vitamini tedavinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Tedavi aşamasında hangi ilaç tedavisi verilirse verilsin, kalsiyum ve D vitamini de birlikte kullanılmalıdır. D vitamininin eksikliği tedavide başarısızlığı yol açar? şeklinde konuştu.

EN FAZLA YARAR D3 VİTAMİNİ´NDE

D vitamininin kategorileri ve kullanımı ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Akarırmak; UVB ışınları yoluyla vücuda direkt alınan ve belirli aşamalardan sonra vücutta aktive olan D vitamini çeşitleri olduğunu, her ikisinden de tedavide yararlanıldığını söyledi.

Akarırmak´ın verdiği bilgilere göre, Vitamin D´nin D2 ve D3 olmak üzere de ayrıca 2 formu mevcut. Daha çok tedavide kullanılan, en çok yararlanılan ise D3 formu.  

Vücudun günlük gereksinimi olan D vitamininin her gün karşılanması gerekiyor. Günlük alınması gereken D vitamini erişkinlerde 800 İÜ (uluslararası ünite) kadar. Çocuklar, kırık riski yüksek olanlar, emzirme ve hamilelik dönemlerinde ise daha fazla, 1000 İÜ D vitamini öneriliyor. Vitaminini deri veya besin yolu ile karşılanamadığı taktirde ise ek gıda takviyelerini kullanmak gerekiyor. 

Prof. Dr. Akarırmak, son dönemde yeni çıkan vitamin formalarına ilişkin sorulan soruyu da ; ?VSY Biotechnology tarafından sunulan yeni D3 vitamini tek dozda günlük ihtiyacı karşılama gücüne sahip olmasıyla öne çıkıyor? şeklinde cevapladı.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —