KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA CEZA

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA CEZA

Kış lastiği takmak zorunlu mu, kış lastiği takmayana ceza var mı, derken bir kaç yıldır bu konu, araç sahiplerinin gündeminden düşmüyor. Peki, 2017 kış lastiği uygulamasında net durum ne?


Kış Lastiği Takmayan Binek Araçlar Ne Kadar Ceza Ödeyecek?


Uygulama 1 Aralık´ta Başlıyor!

 

Kış lastiği takmak zorunlu mu? Kış lastiği takmayana ceza var mı, derken bir kaç yıldır bu konu, araç sahiplerinin gündeminden düşmüyor. Peki, 2017 kış lastiği uygulamasında net durum ne?

 2012 yılından beri ülkemizde tüm motorlu araçlar için kış lastiği zorunluluğu var. Ancak ticari araçlar için ceza uygulamasına gidilirken hususi binek otomobiller için ceza uygulanmıyordu. Bu yıl itibariyle özel araçlar için başka bir deyişle ticari olmayan araçlar için de kış lastiği cezası uygulaması başladı.

 

Kış Lastiği Uygulaması Her Yerde Geçerli mi?

Binek otomobiller için kış lastiği uygulaması, şehirler arası yollarda geçerli. Şehir içinde kış lastiği kullanımı konusunda belediyelerin yetkilendirilmesi söz konusu. Böylece bazı illerde şehir içinde de zorunluk olacakken bazılarında olmayacak.

 


Kış Lastiği Cezası Hangi Dönemleri Kapsıyor?

Alınan karara göre 1 Aralık 2017- 1 Nisan 2018 arasında kış lastiği kullanmadığı tespit edilen özel araçlara da ceza kesilebilecek.

 

Kış Lastiği Olmayanlar Ne Kadar Para Cezası Ödeyecek?

Ocak ayına kadar, kış lastiği olmadan trafiğe çıkmanız halinde 625 Tl ceza ödeyeceksiniz. Ocak itibariyle kış lastiği cezasına zam gelecek ve ceza rakamı 715 TL´ye yükselecek.

 


Yaşadığım Yerde Kar Yağmıyorsa Kış Lastiğine Gerek Var mı?

Öncelikle ülkemiz genelinde dört mevsimin yaşandığını, yılın önemli bir bölümünün yağışlı geçtiğini hatırlamak da fayda var. Dolayısıyla Antalya´da yaşıyor olmanız ya da Kars´ta yaşıyor olmanız kış lastiği kullanımında sadece süre konusunda bir farklılık yaratacaktır. Örneğin Kars ya da Erzurum´da yılın 8 ayı kış lastiği kullanmak gerekirken, Alanya´da 3 ay yeterli olabilir. Diğer bir konu da kış lastiği, sadece karlı zeminde güvenli sürüş sağlamayı amaçlamaz. Çoğu zaman karlı hatta buzlu zeminden çok daha fazla tehlikeli olan yeni ıslanmış asfaltta suyu tahliye edecek yivlerle üretilmiş lastikler hayat kurtarabilir.



Kış Lastiği Sadece Yasal Bir Zorunluluk mu?

Son günlerde vergiler, vergilerin miktarı ya da cezalar epeyce tartışılıyor. Ancak kış lastiği kullanımı yasal zorunluluktan çok öte bir hayati gereklilik. Zira kış lastiği üretiminde yaz lastiklerine göre çok daha farklı malzemeler kullanıldığı gibi lastiğin yapısı da epeyce farklı. Kış lastiği üretiminde hedef, ıslak, buzlu, çamurlu, karlı zemine tutunabilen ve bunu yaparken de motora yüklenmeyen bir ürün ortaya çıkarmak. Bu nedenle kış lastiklerinde suyu, karı, çamuru tahliye edecek yivler bulunur. Söz konusu yivlerin derinliği, genişliği, dizilimi rast gele değil; ciddi AR-GE çalışmalarına göre oluşturulur. Ayrıca kullanılan lastik malzemesi, lastiğin ağırlığı ve şişkinlik miktarı bile söz konusu yol tutuşu ilkesine göre hazırlanır. Oysa yaz lastikleri, zaten kuru olan zeminde rahatça ilerlemek üzere tasarlanırlar. Sizin ve sevdiklerinizin hatta trafikte karşılaşacağınız ve hiç tanımadığınız hayatların güvenliği için kış lastiği takmanız önemlidir.

  Kış lastiği kullanımı, motorun ömrünü uzatmak, aracınızı yormadan ondan istenen performansı alabilmek, yaz lastiklerinin daha uzun yıllar kullanılabilmesini sağlamak açısından da önemlidir.



Kullanmadığım Mevsim Lastiğini Koyacak Yer Yok!

Yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği kullanmanın en zor yanı fazla olan lastikleri koyacak yer bulamamaktır. Pek çok araç sahibi sırf bu yüzden kış lastiği almaz. bazıları da mevsim lastiği alarak kışı geçiştirmeye çalışır. Ancak pek çok hava koşulunda mevsim lastikleri yeterli olmayacaktır.

 Kullanmadığınız lastikleri evde, apartmanda, sitede mevcut bir kuru ve güneş gömeyen alana koyabilirsiniz. Burada önemli olan lastiklerin zemine değmemesi, sizvri, kesici malzemelerle temas etmemesi, ortamda yanıcı madde olmaması, zeminde sıvı olmaması ve direk güneş altında kalmamasıdır. Ayrıca pek çok lastik satış noktasının belirli bir ücret karşılığında kullanıma açtığı lastik depolama alanlarını da kullanabilirsiniz.


En İyi Kış Lastiği Hangisi?

Kış lastiği alırken marka odağından çok aracınızın kullanma klavuzunda yazan ölçülerdeki ve yine bu kitapçıkta belirtilen miktarda hava basıncı verilmiş olan lastiği seçmektir. Ayrıca bulunduğunuzun bölgenin iklimi ve iklimden tamamen farklı bir konu olan hava koşulları da göz önüne alınarak ve bir uzmana danışarak kış lastiği seçmek faydalı olacaktır.


En Uygun Fiyatlı Kış Lastiği Hangisi?

Kış lastiği ya da yanlış ama yaygın kullanımıyla kar lastiği fiyatları, markaya, ürün özelliklerine göre değişiyor.

 En önemli kriter de lastik ebatları. SUV gibi lastik ebatları iri olan araçlar için kış lastiği fiyatı diğerlerine göre biraz daha pahalı olabilir.

 En çok kullanılan 16 ya da 17 inç lastik ebatları düşünülürse kar lastiği fiyatları için 250TL´den başlıyor yorumunu yapabiliriz.

 Ülkemizdeki çok sayıda lastik üreticisinin kampanyalarını takip edebilir, internetten uygun fiyata kış lastiği alabilir hatta yurt dışından getirtebilirsiniz.

Kaynak: Arabam.com



Bilecik

25.04.2024

  • İMSAK 04:26
  • GÜNEŞ 06:01
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ