KIŞ LASTİĞİ OLMAYANA CEZA

KIŞ LASTİĞİ OLMAYANA CEZA

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Kamuran Turan, 1 Aralık'ta başlayan ve 1 Nisan'a kadar devam edecek olan kış lastiği uygulamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Kamuran Turan, sürücüleri kış lastiği kullanmaları konusunda uyardı. Müdür Turan, tüm ülke genelinde uygulanacak denetimlerin ilimizde de yapılacağına dikkat çekti.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Kamuran Turan, 1 Aralık’ta başlayan ve 1 Nisan’a kadar devam edecek olan kış lastiği uygulamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Müdür Turan sürücüleri kış lastiği kullanmaları konusunda uyardı. Tüm ülke genelinde uygulanacak olan denetimlerin ilimizde de yapılacağına dikkat çeken Turan, kış lastiği olmayan araçların idari para cezaları ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi. 

“2. kez de trafikten men edilecek”

İlk etapta idari para cezası uygulanacağını anlatan Turan, sürücülere kış lastiği taktırmaları için bir hafta süre verileceğini kaydetti. Turan,” 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1a maddesinden idari para cezası karar tutanağı tanzim edilerek Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 125.maddesine göre 1.kez de 7 güne kadar izin verilecek, 2.kez de ise araç trafikten men edilecek” ifadelerini kullandı. 

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte trafikte yaşanan problemlere değinen Turan, kış lastiği kullanımıyla bu problemlerin yüksek oranda ortadan kalkacağına işaret etti. Turan açıklamasına şöyle devam etti:” Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte karayolunda araçların kayması sonucu trafik kazaları meydana geldiği bu kazalar sonucu ölüm ve yaralanmaların yanı sıra trafiğin sıkışıklığı ve zaman zaman da karayolunun trafiğe kapandığı görülmekte.

Yol kullanıcılarının soğuk hava şartlarında, karlı ve buzlu yollarda güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamak ve lastik kaynaklı trafik kazalarını ve kazalar neticesi ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla denetimler yapılacak” dedi. 

Denetlemelerde dikkat edilecek hususlar

Diğer yandan yapılacak denetimlerle ilgili dikkat edilecek hususlar ise şu şekilde:”

Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türü. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecek.

Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda kış lastiği denetimi yapılacak, gerekli görülmesi halinde hususi otomobiller üzerinde de yapılacak.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmekte. 

Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunlu.

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçlarının lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya işareti ile birlikte kar tanesi işareti aranacak.

Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.

Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde M+S işaretinin okunmaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecek.

Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında M+S işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunlu.

Sinan ÖNCE - Sakarya Gazetesi



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ