Tarih: 18.02.2017 14:33

KOAH ÖLDÜRÜR!

Facebook Twitter Linked-in

Hava kirliliği, çeşitli gazlar ve duman maruziyetine bağlı olarak oluşan KOAH, daha çok sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Hastalığa ait öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi belirtilerin sigara içenler tarafından önemsenmediğinin altını çizen Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Altınöz, ?Çoğu insan bu belirtilere rağmen durumu ciddiye almıyor. Ancak bu nedenle hastalık ilerliyor ve zararlı etkileri daha büyük oluyor? diyor.

Dünyada 2012 yılında 3 milyon 2 bin kişinin KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü´nün verilerine göre KOAH, hayatını kaybetme nedenleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Sigara ya da çevresel gaz maruziyeti sonucu oluşan, önlenebilir fakat ilerleyici bir hastalık olan KOAH riski, 40´lı yaşlardan sonra artıyor. Örneğin ülkemizde 2013´te yapılmış bir çalışmaya göre 40 yaş üstü sigara kullananlarda KOAH hastalık oluşma riski yüzde 18,1. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Altınöz, KOAH oluşma riski nedeniyle sigara tüketiminin bir an önce durdurulmasını öneriyor.

 

Geçmeyen öksürük şüphe uyandırıcı

KOAH´ın öksürük, balgam, nefes darlığı gibi belirgin bulguları bulunuyor. Oysa sigara içen kişi, ?sigaradandır? deyip bu belirtilerin çok da üzerinde durmuyor. Dr. Hilal Altınöz, iki yıl üst üste iki ay boyunca öksürük şikayeti olan, balgam çıkaran, nefes darlığı olan kişilerin muhakkak bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Dr. Hilal Altınöz, sözlerini şöyle sürdürüyor: ?Bu şikayetler olduğunda, yapılacak şey çok basit: Bir hekim kontrolü ve gerekirse bir solunum fonksiyon testi yaptırmak. Erken tanı ve dolayısıyla erken tedavi tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da çok önemli.?

 

Bunlara dikkat edilmeli

Sigarayı bırakmak, hastalığın tedavisinde ve ilerlemesini durdurmak açısından en önemli adım. Peki KOAH hastaları sigarayı bırakmak dışında başka nelere dikkat etmeli? Dr. Hilal Altınöz, bu konuda da şöyle bir açıklama yapıyor: ?KOAH hastaları kendilerine uzman hekim tarafından verilen ?inhaler´ dediğimiz, halk arasında ?fısfıs´ olarak tabir edilen ilaçları düzenli kullanmalı, düzenli hekim kontrollerine gitmeli, nezle, grip gibi atak sebebi oluşturabilecek enfeksiyonlardan kendilerini korumalı. Eğer varsa diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarını kontrolde tutmalarında ve mümkün olduğunca durumlarını daha da kötüleştirecek çeşitli duman maruziyetlerinden uzak durmalarında da fayda var.?

Dr. Hilal Altınöz, ileri solunum yetmezliği oluşan durumlarda gerekirse hekim tarafından verilmiş solunum cihazları ve oksijen cihazlarının da tedavinin birer parçası olduğunu ekliyor. Ayrıca pulmoner rehabilitasyon adı verilen, solunum kaslarını ve diğer kasları kuvvetlendiren egzersiz yöntemleri de KOAH tedavisinde çok önemli bir yer tutuyor.

               /resimler/2017-2/18/1537221455732.jpg

 Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Altınöz




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —