OSMAN VAROLU TÜRKMENLERİN YANINDA

OSMAN VAROLU TÜRKMENLERİN YANINDA

Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Oğuz Sertler ile MHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu, Hatay´ın Yayladağı sınır kapısına kadar gittiler.

Bayır-Bucak bölgesinde yaşananları daha yakından görmek için yola çıkan Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Oğuz Sertler ile MHP  Yenipazar İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu, Hatay´ın Yayladağı sınır kapısına kadar gitti.

Rus uçaklarının bombardımanı ve İran´ın milis desteğiyle Türkmen Dağı´nda ilerleyen Suriye ordusu, Hatay´ın güneyindeki Bayır-Bucak Türkmenlerine yönelik saldırılarının şiddetini her geçen saniye arttırıyor. Katliam tehdidiyle karşı karşıya olan Bayır-Bucak bölgesinde yaşananları daha yakından görmek için yola çıkan Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Oğuz Sertler ile MHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu, Hatay´ın Yayladağı sınır kapısına kadar gittiler.

Buradan Bayır-Bucak bölgesine geçmek isteyen Varolu ve Sertler gerekli izinleri alamadıkları için Yayladağı´nda kaldılar. İki gündür Yayladağı´nda konaklayan Sertler ve Varolu buradaki izlenimlerini Sakarya Gazetesine anlattılar. 

Telefonla ulaşılan Varolu, Sakarya Gazetesi muhabiri Sinan Önce´ye Yayladağı´ndaki son durumla ilgili bilgi verdi. 

 

Sinan ÖNCE: Bayır-Bucak´a gitme fikri nereden çıktı? Nasıl karar verdiniz?

Osman VAROLU: "Oğuz Sertler, Kasım ayı birleşimlerinde Bayır-Bucak´a gidelim, ben gideceğim gelen var mı demişti. O zaman ben niyetlendim, Oğuz´a beraber gidelim diye teklifte bulundum. Oğuz´un özel arabasıyla geldik. 

Sinan ÖNCE: Şuan da neredeniz? Nereye kadar gittiniz? 

Osman VAROLU: Suriye sınırına vardık şu anda. Yayladağı sınır kapısına kadar geldik. Bizi götüreceklerdi Bayır-Bucak´a  ama validen izin almamız gerekiyor dediler. Bekledik fakat izni alamadılar, bizi oraya geçirmediler. Bayır-Bucak´a gideceğiz diye niyetlendik ama Hatay´ın Yayladağı sınır kapısına kadar gelebildik. Gerekli izinleri alamadığımız için Bayır-Bucak´a geçemedik. 

Bayır-Bucak´a ile aramızda Suriye´nin yani Esad´ın askerleri var. Bayır-Bucak´a geçebilmek için arada Esad´ın askerlerini de geçmek lazım. O da çok zor. Burada bize diyorlarki o bölgeye gitmeden sizi yakalarlar, tutuklarlar içeri atarlar. 

Sinan ÖNCE: Yayladağı´na kadar geldik dediniz? Durum nedir orada?

Osman VAROLU: Evet şuan da sınırdayız. Türkmen kardeşlerimiz var. Burada Suriye Türkmen Meclisi Bayır-Bucak Sorumlusu Ömer Ceren beyle görüştük. Onunla röportaj da yaptık. Türkmen olduğu için 6-7 yıl Suriye´de cezaevinde yatmış. Esad rejimi tarafından cezaevine gönderilmiş. Müsteşarlık yapmış, bankacı kendisi. 

Biz burada herşeyi yerinde gördük, eksiklikleri tespit ettik. Buradaki durum geriden, oralardan görüldüğü gibi değil. Burada insan çok duygulanıyor. Mesela anaokulunda bir bayan öğretmen var. Kocası şehit olmuş, çocuğu yanında. Gönüllü olarak ders veriyor. Yani hayata küsmemiş. Şehit çocuklarına eğitim veriyor. 50´ye yakın şehit çocuğu var buradaki ana sınıfında. Oğuz ile beraber onlara oyuncak aldık. Oyuncakları yoktu sınıflarında. Toplam 76 tane öğrenci var. Oyun hamuru,, bebek, kamyon v.b. oyuncaklar aldık. Ana sınıfı için ev kiralamışlar 1100 TL kira veriyorlar. Soba yok, ısıtıcı yok. Fayans döşeli. Bir halı var sadece yerde. Böyle bir yerde eğitim görüyorlar. 

Çadırda olanlar var. Çadırda olmayıp ev kiralalayanlar var. Onların durumları zamanında iyimişti şuan da paraları bitmiş. Çadırdakilere Kızılay yardım ediyor onların durumları fena değil de ev kiralayıp dışarda duranların durumları perişan. Paraları bitmiş kiralarını veremiyorlar. 

Sinan ÖNCE: Bulunduğunuz yerden Suriye tarafındaki durum görülebiliyor mu?

Osman VAROLU: Aynen, sesler duyuluyor, karşı taraf görülüyor da. Şuan da biz sınırdan çatışmanın devam ettiğini duyuyoruz. Sesler geliyor. 

Sinan ÖNCE: Kaç gündür oradasınız ve daha kaç gün duracaksınız orada?

Osman VAROLU: 2 gündür buradayız. Bu akşam döneceğiz inşallah. 

Sinan ÖNCE: Söylemek istediğin başka bir konu varmı?

Osman VAROLU: Söylemek istediğim şu. Burada cephedekilerin muhimmat ihtiyacı var. Havalar soğudu bot, kaban lazım, battaniye lazım. Geceleri çok soğuk oluyor. Yemek olarak da konserveye ihtiyaçları var. Allah yardımcıları olsun inşallah. 

 Sinan Önce - Bilecik Sakarya Gazetesi



Bilecik

26.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:25

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ