OTİZM FARKLILIKTIR

OTİZM FARKLILIKTIR

Alperen Sağdıç`tan ileti var: ``Otizm Eksiklik değil, farklılıktır!``

Marmara Üniversitesi`nde Zihinsel Engelliler Öğretmenliği okuyan, HacıAlilerli Hoca Mehmet`in torunu Alperen Sağdıç, gazetemize bir mektup yazıp öneride bulunmuş. Mektup aynen şu: ``Ergün Abi Merhaba; "Köpekler ve Sakatlar Giremez" adlı yazını büyük bir üzüntüyle okudum. Malesef ülkemiz bu konularda çok geride. Yazını okurken tarih ve gündeminde etkisiyle "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" için acaba bir haberde "yenipazarınsesi" yapabilir mi diye düşünmeden edemedim. Bu üzücü olay gibi otizmli bireylerinde günlük hayatta yaşadıkları malesef çok üzücü olaylar oluyor biz gerekli farkındalığı sağlamak için http://www.ligtv.com.tr/haber/onlarin-farkinda-misiniz bunun gibi etkinlikler yapma uğraşı içindeyiz ama medyada otizm yer almazsa biz boşuna çabalamış oluruz. Özellikle Yenipazar`da otizm konusunda çok fazla bilinç kazandırılmadığı görüşündeyim. Diğer il ve ilçelerde bir takım faaliyetler olurken Yenipazar`da haberlerinizi takip ettiğim kadarıyla engellilere yönelik pek fazla uygulama yapılamıyor şartlar dolayısıyla. Gazeteniz vasıtasıyla yapacağınız otizmle ile ilgili bir haber ya da otizmin tanımını yazmak Yenipazar’ın Sesi`ni okuyan bir çok kişiyi ve Yenipazar halkını otizm konusunda bilinçlendirecektir. Nisan ayı "Otizm Farkındalık Ayı" bu önerimi önemseyip otizmli bireylerden bir cümle dahi olsa bahsederseniz çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim ilginiz için sağlıcakla kalın.``

Ben de bunu üzerine bazı sitelerden alıntılar yapıp bu ``farkındalığa`` katkımız olsun istedik...

Otizm farkındalığı her zamankinden daha önemli - otizmin görülme sıklığı, 5 yılda % 78 oranında arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu artış, sadece gelişmiş tanı ve farkındalık ile kısmi olarak açıklanabilmekte.Bugün dünyada her 88 çocuktan biri otizmli.
Tohum Otizm Vakfı, 2010 yılında ABD’de Autism Speaks tarafından başlatılan ve bu zamana kadar 1000 ayrı noktada gerçekleştirilen, geçen sene 6 kıta, 40 ülke ve 600 şehirde dünya çapında uygulanan “Mavi Işığı Yak“ projesine Türkiye’den destek sağlıyor ve bu yolla otizme dikkat çekiyor. Autism Speaks, 2005 yılından beri ABD’de faaliyet gösteren ve otizm üzerine bilimsel ve savunu faaliyetlerinde bulunan dünyadaki en büyük organizasyondur. Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede, uluslararası araştırmalar ve farkındalık çalışmalarını da desteklemektedir.
               Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında Nisan ayı “Dünya Otizm Farkındalık Ayı”, 2 Nisan ise “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiş ve tüm dünyada kabul görmüştür. Her yıl 2 Nisan günü, Autism Speaks organizasyonunun girişimi ve Uluslararası Otizm Topluluğu’nun desteği ile farklı pek çok kent simgesi, otel, konser salonu, müze, köprü vb. noktada otizmin simgesi haline gelen mavi renkli aydınlatma kullanılması sağlanarak otizme yönelik ortak bir mesaj yaratılmaya çalışılıyor. New York’ta Empire State Binası, Los Angeles’ta Universal Stüdyo binası, Brezilya’da Kurtarıcı İsa Heykeli, Avustralya’da Sidney Opera Evi bu zamana kadar mavi ışığın yakıldığı en bilinen noktalar arasında.
             Tohum Otizm Vakfı, otizme yönelik farkındalığı arttırmak için İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’ni, ayrıca Avrupa’nın en yüksek 2. binası olan İstanbul Sapphire’i, 2 Nisan Çarşamba günü saat 20:00 - 22:00 arasında mavi ışık ile aydınlatarak hem Türkiye’de otizme dikkat çekiyor, hem de bu küresel harekete destek veriyor.

Ülkemizin çeşitli kentlerinde bu anlamlı günde etkinlikler düzenlenmektedir. O etkinliklerden kareler..

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ