POLİSTEN TELEFON DOLANDIRICILIĞI UYARISI

POLİSTEN TELEFON DOLANDIRICILIĞI UYARISI

Telefon dolandırıcıları Bilecik`e dadandı.

Son yıllarda ülkemizde cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmekte veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar.

Dolandırıcılar geçtiğimiz hafta içerisinde ilimizde bu yöntemi kullanarak birçok vatandaşımızı dolandırma teşebbüsünde bulunmuş, vatandaşlarımız bu şahıslara itibar etmeyip, 155 ihbar hattını arayarak İl Emniyet Müdürlüğümüzün müdahaleleriyle dolandırılmaktan kurtulmuştur. Ancak bir vatandaşımız bu şahıslara aldanarak kendisini Savcı diye tanıtan şahsın oyununa gelmiş ve dolandırılmıştır.

Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü diğer suçlarda olduğu gibi telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı da vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, EGM tarafından cep telefonlarına belli aralıklarla “Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155’i arayın.www.asayis.pol.tr” şeklindeki bilgilendirme ve uyarı mesajları gönderilmektedir. Özellikle Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü personeli tarafından halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirici broşürler dağıtılmakta, afişler asılmakta ve stickerlar yapıştırılmaktadır. Ayrıca, ilimizde daha önce kamu kurum ve kuruluşları ile görüşülüp, telefon dolandırıcılığı konusunun anlatılması sağlanarak vatandaşlarımız bilgilendirilirken, resmi internet sayfalarımızda da gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler güncellenerek yayınlanmaktadır.

Bu bağlamda, aşağıda yer alan hususların vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda sağlayacağı değerlendirilmiştir.

1-Adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler.

2-Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dâhil edilmez.

3-Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

4-Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

5-Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidirler.

6-Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.

7- Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 - 156 nolu telefon hatlarını arayarak bilgi vermelidirler.

8- Bilgi teknolojileri iletişim kurumu vatandaşlarımızın kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebildikleri “Mobil Hat Sorgulama Sistemi “ ni oluşturmuştur.” Bu web sayfasına “https: //hat-sorgulama.btk.gov.tr” internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02/01/2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurabileceklerdir.

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ



Bilecik

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ