RAFET YILDIRIM İLE ÇOK GURURLANDIK.

RAFET YILDIRIM İLE ÇOK GURURLANDIK.

Kısa adı PEKSAD olan Pendik Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adına, Kırgızistan´daki müzik yarışmasında Kırgız şarkısıyla Rafet Yıldırım birinci oldu.

Kısa adı PEKSAD olan Pendik Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adına, Kırgızistan´daki müzik yarışmasında Kırgız şarkısıyla Rafet Yıldırım  birinci oldu.

PEKSAD olarak duyuruyu yapan Ali Ulu şöyle dedi: "24-30 Temmuz 2017 tarihinde Kırgızistan´ın Yssyk-Kul bölgesinde yapılan Uluslararası müzik yarışmasında Pendik Kültür Sanat Derneği ( PEKSAD ) Müzik Gurubu solisti RAFET YILDIRIM´IN seslendirdiği KIRGIZCA ve TÜRKÇE türküler, 8 Ülkeden 17 yarışmacı arasında Birinci seçilmiş olup büyük beğeni kazanmıştır. Yarışmaya katılan arkadaşlarımı kutlar başarılarının devamını dilerim."

/resimler/2017-8/14/1609527623145.jpg

Diğer yandan Rafet Yıldırım: "PEKSAD olarak gittigimiz Kırgızistan´da müzik yarışmasında kırgız şarkısı ve Teke Yöresiyle Ali Ulu ve Ali Rıza Akgün ile birlikte birinci olduk. Çok mutluyuz. " dedi. Yıldırım bu başarı öyküsünü şöyle özetledi: "PEKSAD olarak Kırgızistan Bişkek´e Müzik Festivali için uçtuk. Kırgızistan Tianmen (Tienşen) dağların eteklerinde at bindik. Kirgızistana gelip de a´ta binmeden, at eti yemeden, kımız içmeden olur mu?´ diyerek yedik, içtik. Öte yandan paralarının çok az bir kısmının ödenmediğini iddia eden 12-14 yaşlarındaki Kırgızlar atlarıyla yolumuzu kestikler, paçayı zor kurtardık.  Sonunda müzik yarışmasında birincilik ödülümüzü alıp ülkemize döndük." dedi.

/resimler/2017-8/14/1609126216141.jpg

Rafet YILDIRIM kimdir: Rafet Yıldırım, Yenipazar´da 1958 yılında dünyaya geldi. Babası 1930´lu yıllarda Yugoslavya´dan göçen Ramazan Ustalar´ın Cemal Yıldırım ile annesi Molla Ahmetler´in Hasan (Hoca) Özcan´ın kızı Zeynep´in Şaban, Ramazan´dan sonra,Fikret´ten önceki 3´üncü çocuğudur. 

Rafet Yıldırım, ilkokulu bitirdikten sonra, inşaat ustası olan babasının ardından Pendik´e göç ettiler. Pendiğe taşınmaları Yenipazar ile iletişiminin kesilmesine neden olamadı. Aksine, doğup, büyüyüp çocukluğunu yaşadığı bu topraklara yaz tatillerinde gelip halası Şadiye ile evli dayısı Yaşar Özcan´ın harmanına yardıma gelirdi. Bayramlarda, düğünlerde gelir eş dostla hasret giderir. Yenipazar ile bağı, Katranlı Yanık Mustafa´nın kızı Hediye ile yaşamlarını birleştirmesiyle daha da pekişti. Bundan sonra daha da Yenipazar ziyaretlerini sıklaştırdı.

/resimler/2017-8/15/1901279607850.jpg

Rafet Yıldırım, bağlama çalmayı öğrenmesiyle yaşamı o yönde evrildi. Ekmek teknesiydi artık. Yıllarca Edip Akbayram´ın bağlamacılığını yaptı. Folklör dernekleri bünyesinde dünyanın bir çok ülkesinde bağlama çalıp türkü söyledi. En akılda kalanı ve uzun dakikalarca ayakta alkışlandığı, Japonya´daki bir gösteride Müziği Zülfü Livaneli´nin sözleri ise Nazım Hikmet´in Hiroşima Katliamını anlatan bir şiirinden alınan "Hiroşima-Kız Çocuğu" isimli şarkıyı Japonca çalıp olarak söylemesiydi.

 /resimler/2017-8/15/1905386644094.jpg

Yenipazar´daki ilk bağlama 1970´li yıllarda Mahsuni Şerif´in asker arkadaşı Yahya Başaran´daydı. Mahsuni bağlamayı hediye etmişti. Sonra Mehmet Yanık´ta siyah bir bağlama vardı. Yazları Yenipazar´a Veysel (Yılmaz) Öztürk de gelirdi elinde bağlamasıyla Komser dedesine gezmeye. Rafet Yıldırım´ın bağlama çalması bir çok insanı özendirmiş, tek tük olan çalan sayısı, başta editörümüz Ergün Özmen´in 1975 yılında Yenipazar´a sepet yapıp para kazanmak için gelen bir Roman´dan bağlama almasıyla ilgi arttı ve yıllar sonra Halk Eğitim Merkezi´nin açtığı enstruman kursları sayesinde bir kaç ev dışında hemen herkesin duvarını bağlama ve gitarlar süslemeye ve çalan genç sayısı arttıkça arttı. İlgi´nin yoğun olduğu dönemlerde "40´ından sonra saza başlayan, ahirette çalar" deyimini 50 yaşındayken yerle bir eden Bakkal Mehmet Ünsal gibi yetenekli kişiler de olmuştur. Eğer bugün Yenipazar Belediyesi Yenipazar´ın tanıtımına katkı sağlayacak Halk Müziği korosu kursa, yıllarca konserler verebilecek alt yapıya sahip güçlü bir koro oluşur. İşte bunlar doğrudan olmasa da dolaylı olarak Rafet Yıldırım´a olan özentiler sonucudur. 

Rafet Yıldırım´ın babası da Cümbüş çalan bir müzisyendir. Ailenin genlerinde olan yeteneği tüm çocukların enstruman çalmasına neden olmuştur. Örneğin Rafet Yıldırım´ın kızı Dila, küçüklüğünden beri  keman çalmakta, konserlere çıkmaktadır. Bazen kardeşler bir araya geldiğinde evde tam bir müzik ziyafeti çekilir. Ramazan´ın kızı Seda, gitarıyla, diğer kızı Gülden sesiyle, en büyük abileri Şaban, 1000 Euro´ya yaptırdığı bağlaması ve kız çocuklar Sinem ve Zeynep Suna güzel sesleriyle, Ramazan ritmle, anneleri Zeynep Bendirle, büyük bağlama üstadı Rafet Yıldırım ise oğlu Emrah´ın sesi, kızı Dila´nın kemanının yanında bağlamasıyl ve sesiyle bu eşsiz müzik ziyafetini sunarlar. 

 Rafet Yıldırım´ı başarılılarından ötürü kutluyor, daha nice başarılara imza atmasını diliyoruz.

/resimler/2017-8/15/1911430401146.jpg

https://www.facebook.com/639184710/videos/vb.639184710/10155640676999711/?type=2&theater

 



Ali Güven
16.08.2017 11:55:00
Sevgili Rafet Abi´yi tebrik ederim.Fakat Kırgızlara çektiği müzik ziyafetini Yenipazar´da, Yenipazarlılar için de tekrarlamasını bekliyoruz.

Bilecik

22.12.2024

  • İMSAK 06:47
  • GÜNEŞ 08:19
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:26
  • AKŞAM 17:46
  • YATSI 19:13

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ