TABİAT PARKI MI MERMER OCAĞI MI?

TABİAT PARKI MI MERMER OCAĞI MI?

İl Genel Meclisi tarafından istenen Harmankaya Kanyonu Milli Park sınırının genişletilme talebi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülmedi.

İl Genel Meclisi tarafından istenen Harmankaya Kanyonu Milli Park sınırının genişletilme talebi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülmedi. Karar İl Genel Meclisi Kasım ayı görüşmelerinde yeniden gündeme getirildi.

İl Genel Meclisi Kasım ayı görüşmelerinin yedinci birleşiminde Harmankaya Kanyonu Milli Park sınırının genişletilme talebi görüşüldü. Geçtiğimiz dönem meclis toplantılarında 398 Hektar olan milli park sınırının genişletilme talebi Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü`ne iletilmişti.

İl Genel Meclisi`nce alınan kararda 398 hektar olarak düzenlenen koruma alanının 2.258,25 Hektara çıkarılması istenmişti. Konuyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor beklentileri karşılamadı. Genişletme talebinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 15.10.2014 tarihli raporda kabul edilmediği belirtildi. Raporun ardından, İl Genel Meclisi tarafından uygulanan 2.258,25 hektar koruma alanı yeniden meclis gündemine alındı.

İl Genel Meclisi yaklaşık iki yıldır Harmankaya Kanyonu Milli Park sınırının genişletilerek, kanyona zarar verebileceği düşünülen mermer ocaklarına karşı mücadele veriyor. Bölgede faaliyet göstermek isteyen mermer ocaklarına ruhsat verilmiyordu. Koruma sınırının değiştirilip değiştirilmeyeceği konusu toplantının en önemli konusu oldu.

"İKİNCİ BİR KANYON AÇACAKLAR"

11 Kasım Salı günü İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantı dönemi yedinci birleşiminde yeniden getirilen konuyla ilgili meclis üyeleri görüşülerini bildirdiler. İlk olarak söz alan Ak Parti Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Necati Keser, kanyona yakın mermer ocaklarının faaliyetlerini sürdürdüklerini ancak meclis kararı doğrultusunda kanyona 2 km uzaklıkta olan bir mermer ocağına izin verilmediğini hatırlattı. Keser; "Ya hepsini durdurmak için mücadele vereceğiz, yada çalışacaklarsa bilmiyorum. Herkese eşit mesafede durmamız gerekiyor" dedi. Mayıs ayında yaptıkları incelemelerden bu güne tahribatın devam ettiğini söyleyen Keser, "Eğer böyle giderse bu ocakların ikinci bir kanyon açmaları ihtimal dahilinde. Artık takdir meclisindir" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞTIRMADIĞIMIZ OCAKLAR, ÇALIŞAN OCAKLARDAN DAHA UZAK"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant ise Milli Park sınırına en yakında bulunan mermer ocaklarının çalıştıklarını ancak uzakta bulunduğu halde izin isteyen ocakların taleplerinin geri çevrildiğini söyledi. Nalbant; "Çalıştırmadığımız ocaklar, çalışan ocaklardan daha uzak. Bana göre de bunları temizlesek iyi olur. Kanyona zarar verme ihtimalleri var" ifadelerini kullandı. Ancak çalışan ruhsatların da yasal hakları olduğunu, vaktiyle ruhsatlarını almışlar." şeklinde konuştu.

Ardından söz alan MHP Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu; "Bizim aldığımız karar buradaki yetkililer tarafından resmi olarak niye gitmedi. Biz burada karar alıyorsak ilgili yerlere gitmesi gerekiyor" dedi. İl Özel İdaresi yetkilileri ise alınan tüm kararların gereken mercilere gönderildiğini söylediler. Halis Nalbant da; "Bizim adrese ulaşmayan hiçbir konumuz yok. Bizim yazışmalarımızın üzerine bu cevaplar veriliyor" dedi.

"HEM TAŞ OCAĞI HEM MİLLİ PARK"

Osman Varolu ise aldıkları kararların üzerine çalışma yapılmadığını ifade etti. Varolu; "O uçtaki ocağın yasal hakkı 10 yıllıktı. 10 yılın bu sene dolmasına rağmen Maden İşleri süresini uzattı. Meclisin kararını görmüyorlar mı yada onları ilgilendirmiyor mu? Biz mecliste karar alıyoruz bu karar ne için alınıyor? Hem taş ocağı hem milli park. Kısacası bu konunun yeniden görüşülmesi lazım. Bu Bilecik`in milli değeri. Elimizden gelen çabayı göstererek bu alanı korumamız gerekiyor. Bu işi bir şekilde çözmemiz lazım." dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant ise Maden İşleri Genel Müdürlüğü`nün ifadelerinde İl Genel Meclisi`nin böyle bir karar alma yetkisi olmadığının belirtildiğini söyledi.

Daha sonra Ak Parti`li Meclis Üyesi H. Hüseyin Çelik söz aldı. İl Genel Meclisi tarafından alınan koruma alanının çok fazla bir alanı kapladığını söyleyen Çelik; "Burada bir gariplik var. Kanyona en yakın yerdeki ocak çalışıyor. 2 Km uzaklıkta bir işletmeci yer tespit etmiş gitmiş belgesini almış, oradaki maden atıl durumda duruyor. O mermer ekonomiye giremiyor. Bu da haliyle garip bir durum. Bu konuyu bir şekilde aşmamız lazım." dedi.

Bakanlığın çizdiği sınır içerisinde faaliyet gösteren mermer ocağı olmadığını söyleyen Çelik, "Bizim, yörenin il genel meclisi üyeleri olarak sıkıntımız var. Molozların döküldüğünü, ağaçların kesildiğini görünce üzülüyoruz. Çok kez gidip gelindi ama bir şekilde aşılması lazım. Tekrar bir araştırılmasında fayda var." ifadelerini kullandı.

"MAĞDURİYET VARSA GİDERELİM"

İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım ise, meclis kararı doğrultusunda koruma alanına dahil edilen bölgenin çok geniş olduğunu söylerken, bazı firmaların bu konuda mağdur olduğunu ifade etti. Yıldırım; Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ile Çevre Komisyonlarının yeniden inceleme yapması teklifinde bulundu. Yıldırım "Mağduriyet varsa, Harmankaya Kanyonuna zarar vermeyecek şekilde o mağduriyeti de giderelim" dedi.

Açıklamaların ardından gündem maddesi Arge ve Çevre komisyonlarına İl Genel Meclisi üyelerinin oy birliği ile havale edildi.

Meclis gündeminde ayrıca Bilecik Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü bütçesiyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor görüşüldü. Komisyon raporunda Bilecik Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinin 150 bin lira olarak kabülünün uygun görüldüğü bildirildi. Komisyon raporu İl Genel Meclisi üyelerinin oy çokluğu ile kabul ederken CHP grubu çekimser oy kullandı. Komisyon raporu ile ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, Bilecik Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde 4-5 yıldır değişiklik yapılmadığını ifade etti. Diğer illerde Valilik Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinin çok yüksek miktarlarda olduğuna dikkat çeken Torun, tasarruflu davranan birimlere teşekkür etti.

İki gündem maddesinin görüşülmesinin ardından İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım meclis birleşimini sona erdirdi.

H. Türker ÇOBAN - Bilecik Sakarya Gazetesi



Bilecik

25.04.2024

  • İMSAK 04:26
  • GÜNEŞ 06:01
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ