ÜNAL : " SULAMA KOOPERATİFİ KURACA?Ñ?æIZ "

ÜNAL :

ÜNAL : " SULAMA KOOPERATİFİ KURACA?Ñ?æIZ "

Ali ÜNAL ; " Önümüzdeki dönem sulama kooperatifini kuracağız. " dedi.

Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Ali ÜNAL Bilecik Sakarya Gazetesi?¢?Ǩ?Ñ¢ nden Sinan Önce?¢?Ǩ?Ñ¢ ye açıklamalarda bulundu. Ziraat Odası olarak devletten istedikleri destekleri tam anlamıyla alamadıklarını fakat devletin verdiği desteklerin tümünden ise oda üyelerinin yararlandığını söyledi. Çiftçilerin yaşadıkları sorunları çözme noktasında ilçede sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Ünal, sulama barajı için girişimde bulunduğunu fakat bazı zoruluklarla karşılaştığını kaydetti.

Sinan Önce: Ziraat Odasının çalışmaları hakkında genel bilgi verebilirmisiniz? Ziraat Odası Yenipazar`da ne yapıyor?

Ali Ünal: Odamız 1990 yılında kuruldu. 1990 yılından 1999 yılına kadar sadece resmi evrak işleri ile uğraşıyordu. 1999 yılında genel kurulda ben ve arkadaşlarım göreve geldik. 2001 den sonra da o zamanki adıyla doğrudan gelir desteği çıktı. Tabi Ziraat Odalarına bir şekilde para akışı sağlandı. Bizde bu vesile ile odamızın arsasını aldı. 2003`te odamız inşaatına başladık 2006`da da inşatı tamamladık. Genel Başkanımızın açılışını yaptı.

Odamızın faaliyetlerine gelince traktör aldık, il özel idaresinden balya makinası aldık, kendimize ait mısır biçme makinası, ayçiçek mısır ekim pnömatik mibzeri, pulluğu ve diğer ekipmanları ile beraber çiftçimize hizmet veriyoruz. Çiftçimize fidan getirdik. 2006-2009 arasında 75 bin civarında ceviz, kiraz ve vişne fidan getirdik çiftçimize verdik. Bizim satışlarımız tabi ki özele göre çok cuzi karlarda %5`lerde %6`larda kar marjı koyarak çiftçimize satışa sunuyoruz. Asıl görevlerimizden biri de ilçemizdeki ticaret yaptığımız için dengeyi korumak, diğer özellere karşı çiftçimizi korumak maksadıyla fiyatları aşağı çekiyoruz. Mağazamızda çiftçi girdileri olarak, süt sağım parçaları alet ve parçaları, çapa motorları alet ve parçaları, arı malzemeleri zirai ilaç vardı. Şuan da Ziraat Mühendisim olmadığı için zirai ilaçtan çekildik. Çiftçi girdilerinin %70`ini getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Çeşitli tohumlarımız var onları yapıyoruz. Çiftçilerimizin bütün destek dosyalarını odamızda yazıyoruz. Cuzi bir ücret karşılığında öyle olduğu zaman ÇKS ile Ziraat Odasının bilgileri birbirine uyması gerekiyor. Bu konuda Yenipazar çiftçisi gerçekten şanslı destekler açısından da Yenipazar çiftçisi devletin verdiği tüm desteklerden %95 payında yararlanıyor. Çok az kişi kalıyor. Hatta biz kayıtlar bizde olduğu için, bize kayıtlı üyelerimizin ÇKS dosyalarını yazıyoruz bakıyoruz kaç kişi kalmış hepsini tek tek telefonla arıyoruz. Gel dosyanı yazalım diye arıyoruz. Böyle olduğu içinde destekten yararlanamayan çok az kişi kalıyor. Bunları odaların üstlenmesi bu noktada iyi.

Sinan Önce: Ziraat Odası olarak devletten istediğiniz, beklediğiniz destekleri alabiliyormusunuz?

Ali Ünal: Hayır alamıyoruz... Destekler çoğaldığı için kaleme ayırdılar. Ama çiftçimiz destek verilen kalemlerin hepsinden alamama durumları var. Mesela hayvancılık desteklerinden çok şikayetçiyiz. Bizzat benim 12 tane ineğim var. Her sene 8-9 tane buzağım oluyor. Hepsi suni tohumlamadan, hepsi kayıtlı. Ama şuana kadar bir tane inek parası alamadık. Bizzat ben kendim. Benim gibi bir sürü çiftçimiz var. Çok sorunlu. Bu sorun nereden kaynaklanıyor bilmiyorumn. Belirli kriterleri var. İlçe tarım diyolog halindeyiz. Arkadaşlarımızda ellerinden gelen yardımnı yapıyorlar.

Sinan Önce: Tarım Müdürlüğünün çalışmalarından memnun musunuz?

Ali Ünal: Yenipazar`dan memnunum. İlden de bazı konularda memnun değilim. Bazı şubelerden memnun değilim. Hepimiz bir şekilde hizmet ediyoruz. İl tarım müdürlüğü devlet kanadını oluşturuyor, bizde çiftçi kuruluşunu oluşturuyoruz. Yani bugün birşey verilecekse tabi devletten gelen desteği söylemiyorum, İl Müdürlüğü bazında birşeyler verilecekse bunu Ziraat Odası ile oturup konuşulması lazım. Çünkü ilçelerdeki üretim detayları farklı. Osmaneli ile Yenipazar mesela farklı. Biraz ben bunu il müdürlüğünde dile getirdim. Verimli sonucu alamadık. Bundan dolayı biraz rahatsızıs. Başka konularda Yenipazar olarak bir rahatsızlığım yok, zaten ilçe müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyoruz. Yani biribimiz bir proje yapacaksak beraber karar veriyoruz. İlçe ile hiçbir sorunumuz yok.

Sinan Önce: Devlet desteklerinden çiftçileriniz yararlanabiliyor mu?

Ali Ünal: Tabi. Devletin verdiği bütün destek dosyalarını biz yazıyoruz. O konuda çiftinin desteklerden yararlanamama gibi bir sorunu yok. Tek tük kalıyor. %5 çıkmaz.

Sinan Önce: Odaya kayıtlı kaç üyeniz mevcut?

Ali Ünal: Odaya kaytıtlı şuanda aktif üyem 870. Ama toplamda 1400. Tabi bunların içinde ölenler var, tarımı bırakanlar var. Ama aktif olarak 870 kişi şuanda üye. Bu rakam da çok düşük rakam. Zaten 730`a yaklaşık Türkiye`de odamız var 1000`in altında 800`lerde kayıtlı üyesi olan 3 tane oda var. Onların bir tanesi biziz. Ama aktiflik bakımından odanın mal varlığı ve ticari fonkisyonu bakımından Türkiye`deki odaların içinde 160`ıncı sıradayız.

Sinan Önce: Çiftçiler karşılaştıkları sorunları giderme noktasında Ziraat Odası olarak yaşadığınız sıkıntılar var mı?

Ali Ünal: Yenipazar`da böyle bir sıkıntıyla pek karşılaşmıyoruz. Yenipazar küçük bir ilçe devlet dairesinde çalışan arkadaşlarımızın %60`ı Yenipazar`lı. Beraber çalıştığımız arkadaşlar. Bu vesile ile çiftçinin en ufak bir sorunu olduğu zaman eğer bize gelirse bu sorun bunu en çabuk yöntemle çözüyoruz. Bir dayanışmamız mevcut. Yani sağolsun devlet dairesindeki arkadaşlarımızda bizi kırmıyorlar. Tabi çözülebilecek bir sorun ise bunu hallediyoruz. Çiftçi bu yönden rahat. Ferdi sorunları olabiliyor özel sorunları biz onlara müdahale edemiyoruz. Yasalar çerçevesinde çözülecekse bir sorun, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Sinan Önce: Şuanda mevcut bulunan sulama barajınız var. Bundan istifade edebiliyor musunuz?

Ali Ünal: Bu sene DSİ bitirdi. Sulama borularını taktı. Fakat sulama kooperatifi sulama birliği kurulması gerekiyordu. Çünkü DSİ bir muhatap arıyor. Bir girişimde bulundum sulama kooperatifi için. Bazı zorluklar çıktı birde harman geldi. Bu sene de DSİ`den rica ettik. Kooperatif olmadan belediye teslim etmiş gibi bir prosüdür oldu. Şuan da çiftçimiz ücretsiz olarak sulama yapıyor. Önümüzdeki dönem sulama kooperatifi kurup artık DSİ`den de bunu teslim alıp kooperatif adı altında yürüteceğiz. Çok güzel çok memnun çiftçimiz.

Sinan Önce: Sizin eklemek istediğiniz başka bir söyleyeceğiniz konu var mı?

Ali Ünal: Biz sivil toplum örgütü olarak devletle beraber çalışmamız gerekiyor. Bu vesile ile 3 kaymakama bir proje götürdüm. Bizim 95 beygir gücünde bir traktörümüz var. Kışın bizim yollarımız kapanıyor. Bilecik`ten bir greyder gelinceye kadar 1-2 gün geçiyor. Acil hastamız oluyor, doğum oluyor bunun için insanlarımız mağdur oluyor. Ben şöyle bir proje götürdüm. Bizim traktöre kar kürüme aparatı yaptırıverin biz oda olarak ne zaman yol kapanır ise hangi saatte olursa olsun ben traktörümle şoförümle mazot almadan bu yolları açayım dedim. Ulaşımı sağlayalım insanlarımız mağdur olmasın dedim. Giden 3 kaymakamımız vali beye söylediler özel idareye söylediler başaramadılar. Bu kaymakamımız sağ olsun 13 bin TL para çıkarttırdı makinaye de ön kepçe ve kar küreme aparatı olarak Adapazarı Özkan Makina`ya yaptırdık. Kepçesini yaptırdık geldik. Kar küreme aparatı da hazırmış onu da getireceğiz. 18 bin 500`e aldık. 13 bini özel idare destekli geri kalanı da ben odadan finansman yapıyorum. Bu vesile ile kışın inşallah kar yağarsa yollarımız kapanır ise köy yollarımız karayollarını ulaşıma açacağız. Ayrıca kepçe olduğu için traktörde köylerimize hizmet vereceğiz. İnşallah ilerde de kanal kazıcı da alırsak bu şekilde de hizmetlerimize devam edeceğiz.

Bu haber 24.08.2011 tarihli Bilecik Sakarya Gazetesi` nden alıntı yapılmıştır.

Düzenleyen : Ali GÜVEN



Anahtar Kelimeler: 0