YAMAÇ PARAŞÜTÜ HASANDAĞI´NDA YAPILIR

YAMAÇ PARAŞÜTÜ HASANDAĞI´NDA YAPILIR

Hasan Dağı, yamaç paraşütçülerinin son yıllardaki yeni gözdesi. Marmara Bölgesi´nin en iyi atlama noktalarından biri olduğu söylenen dağ, yaklaşık 20 paraşütçüye ev sahipliği yaptı.

Hasan Dağı, yamaç paraşütçülerinin son yıllardaki yeni gözdesi. Marmara Bölgesi´nin en iyi atlama noktalarından biri olduğu söylenen dağ, yaklaşık 20 paraşütçüye ev sahipliği yaptı.

1400 metre yüksekten 3000 metre yükseğe çıkmak mümkün. Hasan Dağında yaklaşık 5 yıldır ufak ufak yapılan yamaç paraşütü uçuşları son zamanlarda hızlandı. Uçuş hocalarının yaptığı açıklamada;?Marmara bölgesinde uçuş alanı ve uçuş termikleri açısından en iyisi burasıdır. Hava şartlarına göre uçuş termiğini yakalarsanız 2500-3000 metreye çıkmak çok kolay. Buda sizin yaklaşık 100 kilometre ileriye Yenipazar, Gölpazarı, Söğüt ve Bilecik merkezine uçmanız ve havada saatlerce kalmanız demek. ?Dediler. İlçe Kaymakamı Kadir DUMAN ve Yamaç Paraşütü ile atlayış gerçekleştiren İl Genel Meclis Üyesi Osman VAROLU yaptıkları açıklamada buranın tanıtımı ve alt yapı hizmetlerinin derhal tamamlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Amaç: Yamaç paraşütü başlangıç eğitiminin amacı, kursiyerlerin spora ilk adımı atmalarını sağlamaktır. Bu ilk adım sonunda kursiyerler sporu daha yakından tanımış olurlar ve devam edip etmeyeceklerine karar verirler.

Teorik Eğitim: Malzeme, aerodinamik, uçuş tekniği, meteoroloji, hava trafik kuralları ve acil durumlar derslerinden oluşan 8 saatlik bir teorik eğitim yapılır. Bu dersler sonunda öğrencilere sınav yapılır.

Yer Eğitimi: Amaç, uçuşlara başlamadan önce kursiyerlerin, malzeme kontrolü, kuşanma, kanadı tepeye getirme, kumandalar gibi becerileri düz ve/veya hafif eğimli bir zeminde kazanmalarını sağlamaktır. Böylece kursiyerlerin beceri düzeyi ve özgüvenleri yükseltilir.
Başlangıç Uçuşları: Yer çalışmasını takiben kademeli olarak 30-100m arasından yapılan 10 uçuşu kapsar. Bu uçuşlarda kursiyer düzgün kalkış, kontrollü düz uçuş ve düzgün iniş becerilerini kazanır.

Malzeme: Kanat, harnes(kuşam), kask ve telsizden oluşan temel uçuş ekipmaları tarafımızca temin edilmektedir. Kursiyerin temin etmesi gereken malzemeler, bileği koruyan ve yüksek tabanlı olmayan bot ve günün koşullarına göre uygun olacak giyimdir.

 

Nasıl Uçulur?

Kalkış: Eğimli tepelerden yapılan kalkışlarda serbest düşüş, atlama,kanadın açılması gibi kavramlar yoktur. Koşarak kanadı tepemize getirip yavaşça yerden ayrılırız.
Yelken Uçuşu: Dinamik kaldırıcı (eğime çarpıp yükselen hava akımları) yardımıyla yapılan uzun süreli uçuşlardır. Tepenin uygun noktalarında süzülerek kaldırıcı kullanılır. Bu şekilde kalkış noktasının üzerine çıkılır ve koşullar uygun olduğu sürece tepe önünde uçuş devam eder.

Termik Uçuşu: Termik kaldırıcı (ısınarak yükselen hava) yardımıyla yapılan uçuştur. Termik kaldırıcının içinde daireler çizerek yükselinir. Termiklerle kalkış irtifasının 2-3000 m üzerine kadar yükselmek çoğu zaman mümkündür.

XC (Mesafe Uçuşu): Bir termikten diğerine, sonra diğerine, sonra diğerine, sonra diğerine şeklinde yapılan uçuştur. Bu şekilde birkaç yüz kilometre uçulabilir. Türkiye?de XC uçuşları için çok uygun bölgeler vardır. Ancak bu potansiyel henüz tam olarak kullanılmamaktadır.

Iniş: Uygun frenleme ile üç dört adım koşarak belediye otobüsünden inmeye benzer.

Kaynak. golpazri411 & CNN TURK



Bilecik

03.12.2024

  • İMSAK 06:28
  • GÜNEŞ 07:58
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:20
  • AKŞAM 17:42
  • YATSI 19:06

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ