YENİ BİR SEKTÖR DOĞDU

YENİ BİR SEKTÖR DOĞDU

Yıllardır para etmeyen tarlalar bir anda altın değerine yükseldi.

Yenipazar´da yıllardır araziler para etmez. Sınır komşusu hacıya gideceği ya da düğün yapacağı zaman satmak istediğinde başka biri alır da sınır anlaşmazlığı çıkar diye şartları zorlayıp satın alır. Ya da Almancılar aranır satılık tarlam var alır mısın diye. Alıcı olmadığı için arazilerin rayiç değerleri de bilinmezdi. Hiç kimse dönüp bakmazdı "sıkıştım, satılık tarlam var" diyen kişilere. Herkes birbirine sorar "Yenipazar´da tarlaların rayiç bedeli nedir?" diye. Tavuk çiftliği bile arsa almak için fiyat sorduğunda kimse bilemedi de metresi 1 liradan değer biçildi. Çünkü kimse tarla alıp satmıyordu; satamıyordu  tarlasını alıcı olmayınca. Çoğu gençler işsizlik yüzünden, üretilen ürünün para etmemesi nedeniyle geçinemediği için göç etmek zorunda kaldı, ana babasını köyünde bırakıp. Hayvancılık yapmak için çektiği kredilerin ödeme zamanı geldiğinde ise satılan hayvanlar para etmiyor ve aldığı krediyi karşılayamıyor. Geride kalan malını mülkünü satabilirse banka borcunu kapatıp kente göç ediyor. İşte böyle bir ortamda Hızır gibi yetişti Ruhi Akçay, "Parsel Emlak" şirketiyle. "Parsel Emlak" Gölpazarı ve Yenipazar çevresine geldiği tarihten itibaren arazilerin metresi 1 liradan 5 liraya hatta 10 liraya kadar yükseldi. Bankaların faiz kıskacı altında sıkışan köylüler, arazilerini değerinde satarak bir nebze olsun borçlarını ödeyerek rahatladılar. 

Gölpazarı ve Yenipazar sınırları içinde satın aldığı binlerce dönüm tarlaya, Ruhi Akçay´ın "Parsel Tarım" isimli diğer şirketinin kapsamında 8 ekipteki 86 işçisi, 30 araç ve her iş ile ilgili yeterince ekipmanıyla 40 bin adet ceviz fidanı dikiliyor. Şirket kapsamında sadece fidan sulamak için 20 adet sulama tankeriyle hizmet veriyor. Üstelik çalışan işçiler kendi yöremizin çocukları. Kahvelerde okey oynayanlara yancılık yaparak çayını içen, parasızlıktan sigara dilenen gençler çok azaldı. İşsiz kalan "Parsel Tarım"da istihdam ediliyor artık.

"Parsel Emlak"tan ceviz bahçesi satın alan yatırımcıya fidanların bakımından meyve toplamasına kadar her aşamada hizmet devam ediyor. Bu arada Ruhi Akçay´dan arazisini satın almamış ve kendi mülkünde meyve bahçesi olan ancak ağaçların bakımını yapamayan ve meyvelerini toplayamayan hemşerilerimize de aynı hizmet veriliyor.

İşte Yenipazar´da olmayan yeni bir sektör de böylece doğmuş oldu. Çok değil birkaç yıl sonra Ruhi Akçay sayesinde ceviz meyveciliği pazarında bölgemiz lider konumuna gelecektir. Bundan sonra cevizler kaptı kaçtıya değil, değerini verene satılacak; çünkü ceviz fiyatı bu bölgede belirlenecek ve alıcılar ayağımıza gelecek.

Yenipazar´da tarlası tokatı olan dışardaki Yenipazarlılar da artık tarlasına "Parsel Tarım"a ceviz fidanı diktirip bakımını yaptırabilir. Üstelik 5 Dönümden yukarısına mavi sertifikaya dönüm başına 280 TL, Sarı sertifika dönüm başına 100 lira destek veriyor. Üstelik Ziraat Odası aracılığıyla dosya hazırlanırsa cebinden para çıkmadan bile ceviz bahçesine sahip olunuyor. Bakım ve üretimine de "Parsel Tarım" bakacağına göre kısa vadede çok para kazanılmaya başlanacaktır.

Haydi ceviz dikmeye!..

Ergün Özmen´in Notu: Yukarıdaki yazıyı Parsel Emlak - Parsel Tarım Şirketinin sahibi Ruhi bey ile sohbet ederken söylediklerinden ilham alarak yazdım. Aynen şöyle demişti: "Yıllar önce Yenipazar meydan da cay içerken ağlayarak yürüyen bir dede görmüştüm. Çok üzüldüm. Yanımda bulunan Yenipazarlı birine sordum derdi nedir diye. Meğer esnafın birisine borcu varmış, karşılığında asfalta cepheli tarlasını dönümü 100 TL yani metre karesi 10 kuruş´a zorla borcuna karşılık esnaf istemiş. İstemeyerek vermek zorunda kalmış. Bu duruma ve bölge insanının içinde bulunduğu çaresizliği daha o zaman farkettim. Elimden geldiğince bölgeyi tanıtarak buraların değerlendirilmesi için çabalıyorum. İnşallah bundan sonra insanların arsaları daha değerli olacak. Tabii ki en önemlisi katma değeri devamlı yükselen ceviz üretimine insanlarımızı yönlendirebilirsek yakın gelecekte insanlar tarlasını satmak zorunda kalmayacaktır." 



sadik battal
12.08.2016 15:47:20
tel yokmu

Bilecik

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ