YENİPAZAR HARMANKAYA KANYONU YİNE ULUSAL BASINDA

YENİPAZAR HARMANKAYA KANYONU YİNE ULUSAL BASINDA

Yenipazar Harmankaya Kanyonu`ndaki mermer ocakları Zaman Gazetesi`ne haber oldu.

Yenipazar Harmankaya Kanyonu`ndaki mermer ocakları 1 Temmuz 2014 günü Zaman Gazetesi`ne haber oldu. 2. sayfada tam sayfa yayınlanan haber :

Geçtiğimiz yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilen Harmankaya Kanyonu, mermer ocaklarının tehdidi altında. MHP Bilecik İl Genel Meclisi üyesi Osman Varol, “Mermer çıkartılırken doğa harikası kanyon yok oluyor.” ifadelerini kullanıyor.

Ülkemizin yeni keşfedilmiş doğal güzelliklerinden olan Bilecik’teki Harmankaya Kanyonu yaklaşık 4 km uzunluğa sahip. İçinde irili ufaklı şelaleleri, etrafında yükselen kaya blokları ile doğa sporları için bulunmaz bir güzellik. 2009’da Bilecik İl Genel Meclisi’nde verilen bir önergenin ardından geçtiğimiz yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilen alanda mermer ocakları var. Ocaklar bakanlık tarafından tabiat parkının sınırları dışında bırakılsa da yakın olmaları sebebiyle Harmankaya-Yenipazar Kanyonu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. MHP Bilecik İl Genel Meclisi üyesi Osman Varolu, “Mermer çıkartılırken doğa harikası bir kanyon yok oluyor. Asırlık ardıç ağaçları hiç düşünmeden kesiliyor.” diyor. Kanyon ve çevresinde yapılan tahribatı önlemek, turizme kazandırmak için 2012’de Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Turizm Derneği’ni kuran Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya,  mermer ocaklarının biten izinlerinin yenilenmesini bölgeye yapılmış bir ihanet olarak değerlendiriyor. Profesyonel tırmanışçı Şevki Kandır da “10 sene önceki Harmankaya ile şimdiki Harmankaya çok farklı. Zamanla kötü anlamda nakış nakış işlendi.” yorumunu yapıyor.  

Şehirde bu kanyon dışında turizme hizmet verebilecek yer olmadığını belirten Osman Varolu, “Biz doğal ve kültürel mirasımızı korumak için kanyonun milli park olmasını istedik. Fakat mermer ocakları bilerek sınırın dışında bırakıldı. Hâlbuki mermer ocakları ile kanyon iç içe. Kanyon içine girdiğinizde ocakların yapmış olduğu tahribatı görebiliyorsunuz.” ifadelerini kullanıyor. Evlatlarına doğal miraslar bırakmak istediklerini kaydeden Varolu, hak sahiplerine başka bölgelerde ocak verilerek sorunun çözülebileceğini anlatıyor. Belediye meclisi olarak çözüm üretemediklerini dile getiren Varolu, “İktidar partisinin bir an önce bu doğa harikası kanyona sahip çıkmasını bekliyoruz. Mermer ocakları çalışmaya devam ederse yakın bir zamanda bir güzellik kalmayacak.” yorumunu yapıyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde kanyonu kaybedebiliriz

Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Turizm Derneği’ni kuran Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, “Ocaklardan çıkan toz, toprak ve mermer ocağının atıkları kanyonun içine giriyor. Kanyon içinde iş makinesi lastiklerinden tutun da mermer parçalarına kadar bir sürü atık var. Böyle devam ederse önümüzdeki birkaç yıl içinde kanyonu tamamen kaybedeceğiz.” diyor.  Sarıkaya, bölgeyi tanıtmak için dünyaca ünlü tırmanışçıları getirdiklerini ve sporcuların kanyona hayran kaldıklarını belirtiyor. Harmankaya mevkiinin farklı bir bitki örtüsüne sahip olduğunu söyleyen Sarıkaya, 6 farklı çeşidin içinden 1 tanesinin dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmadığını aktarıyor. Sarıkaya, “Bu ağaçlar bizim milli servetimiz. Mermer ocakları bu değerleri hiç acımadan yok ediyor. Arkasında ise kum yığınları bırakıyor.” şeklinde konuşuyor.

Kanyon 10 sene önce bambaşka bir yerdi

10 sene önce ilk defa Harmankaya Kanyonu’na geldiğinde hayran kaldığını anlatan Kandır, şöyle devam ediyor: “Kanyonun hem yaban hayatı bakımından hem de doğa ve çevre bakımından dokunulmamış yerleri vardı. Dağcıların cenneti olarak tabir edilen Niğde Ala Dağlar kadar mükemmel bir doğallığa sahipti. 10 sene önceki Harmankaya ile şimdiki Harmankaya çok farklı. Zamanla kötü anlamda nakış nakış işlendi. Doğa sporlarının ve turizmin iş yapabileceği bir yerken ranta kurban edildi.” Mermer ocaklarının buradaki yaban hayatını bile bitirme noktasına getirdiğini ifade ediyor.

Zaman Gazetesi