YENİPAZAR MI, HARMANKAYA MI?

YENİPAZAR MI, HARMANKAYA MI?

Osman Varolu : "Benim düşüncem Yenipazar Harmankaya Kanyonu olabilir."

Milliyetçi Hareket Partisi Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu Yenipazar`da bulunan ve Türkiye’de sayılı olan kanyonun isminin ne olması gerektiğini, bu konuda alınan meclis kararının bulunduğunu, milli parklar yetkilileriyle konuyu takip edeceğini, Vezirhan ve ilçelerine asılan tabelaların neden kaldırıldığını, kanyon etrafında bulunan mermer ocaklarının durumlarını Bilecik Değişim Gazetesi`nden Erhan Toka`ya değerlendirdi. Osman Varolu’nun konuyla ilgili değerlendirmeleri:

Toka: “Osman bey Vezirhan’da Gölpazarı yol ayrımında bir tabela vardı. Ayrıca Yenipazar ilçesinde de bir tabela vardı. Duyduk ki kaldırılmış. Tabelaların içeriği Yenipazar Kanyonu diye bir ibare. Nedir abi bu Yenipazar Kanyonu mu, Harmankaya Kanyonu mu, tabelalar niye asıldı, niye kaldırıldı?”

Varolu: “Tabelalar seçimden önce Yenipazar Kanyonu olarak asılmıştı. Seçimden sonra yaklaşık 15-20 gün önce kaldırıldı. Niye kaldırıldığını bende tam olarak bilmiyorum. Ama bunu yetkililere soracağım, öğreneceğim”

Toka: “Kim astı tabelaları peki?”

Varolu: “Milli Parklar Müdürlüğü karayollarıyla görüşerek asmıştı. Bizim zaten meclis kararımız var. İlk önergeyi verdiğimizde Yenipazar kanyonu olarak mecliste oy birliğiyle karar verildi”

Toka: “Ne zaman?”

Varolu: “2009 seçimlerinden hemen sonra koruma alanına alınması ve ismi de o zaman Yenipazar Kanyonu olarak meclisten oy birliğiyle geçti. Sonra milli parklar kendisi herhalde isim vermiş bizim meclis kararlarına uymayarak. Meclis kararları yerine ulaşmadı zannedersem ilgili birimlere, kurumlara gitmedi. Bunu araştıracağız. Neden gitmedi, nerde aksaklık yapıldı? Çünkü bu meclis kararı. Meclis kararının cevabı en az 2 yada 3 ayda geri gelmesi lazım. Milli parklar kendisine göre rota çizmiş, isim koymuş ama meclisin aldığı bir karar var”

Toka: “Mecliste Yenipazar kanyonu olarak oy birliğiyle geçirdiniz. Oysa Milli Parklar Genel Müdürü oraya Harmankaya Kanyonu diyor”

Varolu: “Evet. Onun için tabelalar herhalde söküldü. Akıbeti ne olacak bilmiyoruz, ne isim olarak takılacak”

Toka: “Sizce ne isim takılmalı peki?”

Varolu: “Meclis kararına saygıdan dolayı meclisin kararı, yani Bilecik’in meclis kararı her şeyden öncedir. Çünkü burası milletin meclisi. Karar organı burasıdır. Buradaki kurumlarda ona uymak zorunda”

Toka: “Yenipazar Kanyonu’nun olmasını mı istiyorsunuz siz?”

Varolu: “Ben olmasını istemiyorum. Çünkü burada karar var. Karara saygıdan dolayı meclis kararı neyse onun uygulanmasını istiyorum ben. Meclisin saygınlığı açısından da önemli. Milletin iradesinin meydana geldiği bir yer burası. Benim düşüncem Yenipazar Harmankaya Kanyonu olabilir. Çünkü Harmankaya adı altında Yalova’da da tabiat parkı var. Bu da Harmankaya olursa iki tane olmuş olacak, karışıklığa sebep olmuş olacak. Birde kanyonlar gelişiyle anılır. Bütün dağcılardan, bu işi bilen kişilerden öğrendiğim bilgiye göre ismini girişten alır. Çünkü geldiği zaman girişe gelecek, oradan geçebilmesi için. Girişi Yenipazar’dan”

Toka: “Çıkış Harmankaya mı?”

Varolu: “Evet çıkış Harmankaya tarafı. Bu konuyu ben araştıracağım. İlgili yerlere müracaat edeceğim. Gerekirse meclise yeniden önerge vereceğim. Ne olmuş bizim kararlar yerine ulaşmış mı diye. Bir soru önergesi vereceğim, çalışmalarımı sürdüreceğim”

Toka: “Birkaç gün önce hafta sonu ilçenize KAD üyeleri geldi. 40 kişilik bir heyet. Ağırlamışsınız, Küre’ye hıdrelleze götürmüşsünüz. Onlar ne diye biliyorlar sizin orayı, ne diye anıyorlar?”

Varolu: “Onlar Yenipazar kanyonu olarak biliyorlar. Çünkü onlar profesyonel bir ekip. Türkiye’de kanyon derneği olarak en iyi ekip. Onlar bu işin üstadı. Onların söylediği ismini girişinden alır. Ben diyorum ki ortak olsun. Yenipazar Harmankaya Kanyonu olması daha uygun bence. Bir de orada taş ocakları sıkıntısı var. Taş ocakları hala çalışıyor. Biz oraya yatırım yaptık, orayı milli park yaptık. Toplam 800 bin lira civarında para aktarıldı milli park olsun diye. Yatırım yapılıyor, bir taraftan taş ocakları tehdit ediyor. Böyle de bir sıkıntı var. Bu sıkıntıları meclis olarak aşmalıyız”

Toka: “Peki o sıkıntıyı kim çözecek?”

Varolu: “Yine İl Genel Meclisi çözecek. Tamamını koruma altına aldığımız bir karar da var. Yani o yeterli olmayacak.

“Bu konu üzerinde de çalışıyorum, peşini bırakmayacağım”

Çünkü 200 m yakınında taş ocağı var. Oradaki taş ocağı zaten göz kirliliği yapıyor. Görüntü kirliliği bir kere var. Turisti çekemezsiniz oraya. Biz bunu genişletmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Hatta o konuda meclis kararımız da var. Ama ne hikmetse 4 mevsim projesi isteniyor bizden. Bir sene sürüyor o da biyoçeşitlilik projesi. Bu projeleri tabiat farkları istedi. Bu projeler bittikten sonra karara bağlanacak. Bu konu üzerinde de çalışıyorum, peşini bırakmayacağım. Çünkü burası kolay oluşan bir yer değil, milyonlarca yıl sonunda oluşmuş. Taş ocakları ekonomimize katkıda bulunuyor ama her tarafta mermer. Orası milyonlarca yılda oluşuyor. Gelecek nesillere biz bir taş yığıntısı bırakamayız. Türkiye’de çok önemli kanyonlardan birisi. Geleceğimize turizm olarak miras bırakmamız gerekiyor, mücadelemiz devam edecek”   

Caner Alkan - Bilecik11



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ