YENİPAZAR´IN SÜTÜ DEĞER KAZANACAK

YENİPAZAR´IN SÜTÜ DEĞER KAZANACAK

Yenipazar´da üretilen çiğ süt kalitesinin arttırılması için soğuk süt zincirinin oluşturulması´ projesinin tanıtımı yapıldı.

BEBKA´nın 2015 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı Kapsamında destek almaya hak kazan ´Yenipazar´da üretilen çiğ süt kalitesinin arttırılması için soğuk süt zincirinin oluşturulması´ projesinin tanıtımı yapıldı. 

Projeyle birlikte Yenipazar´da üretilen sütün kalitesinin artacağına ve Yenipazar sütünün değer kazanacağına vurgu yapıldı. 11 köyü kapsayan ve 401 bin 650 TL maliyetli proje kapsamında sütlerin soğuk zinciri bozulmayacak ve süt kalitesi korunarak üreticinin sattığı süt daha değerli hale gelecek.

Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayati Keskin, projenin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, projeyle birlikte ilçedeki hayvancılığın gelişeceğini, Yenipazar´ın kalkınacağını ve vatandaşların refah seviyelerinin yükseleceğini belirtti. 

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenmeye hak kazanan Yenipazar´da üretilen çiğ süt kalitesinin arttırılması için soğuk süt zincirinin oluşturulması projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Yenipazar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan proje tanıtım törenine Yenipazar Kaymakamı Kadir Apaydın, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 

Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalar ile devam etti. Kürsiye ilk olarak SS. Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayati Keskin konuştu. Keskin konuşmasında, projenin ilçeye canlılık katacağına dikkat çekerek, hayallerinin gerçek olduğunu söyledi Keskin şöyle devam etti:

´HAYALLERİMİZ GERÇEK OLDU´

"Kooperatifimiz BEBKA´nın 2015 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Yenipazar´da üretilen çiğ süt kalitesinin arttırılması projesini gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Buna göre, ilçemize bağlı 11 köyümüz bu proje kapsamındadır. 11 köyümüze gıda işletmesi onay belgesi şartlarını taşıyan süt toplama merkezleri oluşturulacak ve süt sağımından hemen sonra merkeze getirilip teslim edilecektir. Sütler soğutmaya alınarak sütlerin özellikleri korunmuş olacaktır. Sütlerin kalitesi ve değeri artacaktır. Bu konuda aramızda bulunan Tarım İl Müdürlüğümüzün değerli uzman arkadaşlarımız sizleri detaylı olarak bilgilendirecektir. 

Projemizin toplam maliyeti 401 bin 650 TL´dir. Bu maliyetin yüzde 90´ı BEBKA tarafından karşılanacak, yüzde 10´u ise kooperatifimiz tarafından karşılanacaktır. Projemiz faaliyete geçtiğinde kooperatifimiz kazanacak, üyelerimiz kazanacak, ilçemiz ve ülkemiz kazanacaktır. İlçemizde hayvancılık gelişecek, üretim artacak ve ilçemiz kalkınacaktır. Buna yürekten inanıyorum.

2015 yılı Kırsalda Ekonomik Mali Destek Programı´nı açan başta Kalkınma Bakanlığımıza, BEBKA´nın Dönem Başkanı Valimiz Ahmet Hamdi Nayir´a, Ajansımızın Genel Sekreteri Tamer Değirmenci´ye ve ajansın tüm personeline teşekkür ediyorum. Yıllardır hayal ettiğimiz rüyalarımızın gerçekleştiğini görüyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Keskin´in ardından konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise projenin önemine değindi. Müdür Yıldız, projenin ilçeye hayırlı olmasını dileyerek üreticilere bazı uyarılarda bulundu. Müdür Yıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

MÜDÜR YILDIZ UYARDI!

"Türkiye´mizde önemli olan sütü para etmesidir. Eğer süt değerini bulursa ve herkes süt tüketim alışkanlığı kazanır sütü değerlendirirsek süt elde edebilmek için hayvanların mutlaka gebe kalıp doğurması gerekir. Hayvanlar doğurduğunda dişileri damızlık, erkekleri ise besi hayvanı olarak yetiştiririz. Dolayısıyla süt para ederse et de ucuzlayacaktır. Bugün Türkiye´de et fiyatlarının yüksek olması damızlık değerleri yüksek olan hayvanlarımızın kasaba gitmesine sebebiyet vermektedir. İşte bu açıdan bu projemiz çok önemli. Kaliteli sütün zincirler arasında bozulmasını engellemek ve soğuk zincir vasıtasıyla bozulmadan sütümüzü değerlendirmek amacıyla bu proje hazırlandı. 

Önemli olan projeyi uygulamak ve devam ettirerek geri dönüşümünü sağlayabilmektir. Bu açıdan da gerek bu 11 köyümüzde kurulacak tankların bakımı, kontrolü ve bu tanklara süt verecek olan üreticimizin hassas ve dikkatli olması gerekir. Sütü bozacak şeylerden uzak durması gerekir. Bunlar tespit edildiği zaman bu üreticilerimizin sütü alınmayacaktır ve kooperatifin gerekli cezai müeyyideleri koyması gerekir. Aksi durumda bir köyün sütü heba olur. Eğer o tankta belli olmazsa tüm kapasitenin heba olmasına sebep verir" dedi.  

Belediye Başkanı İlhan Özden ile Kaymakam Kadir Apaydın ise projenin gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür ettiler. 

Konuşmaların ardından Süt sağım hijyeni konusunda Veteriner Hekim Oya Aydeniz katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından toplantı sona erdi.

Sinan ÖNCE - Sakarya Gazetesi



Bilecik

05.01.2025

  • İMSAK 06:45
  • GÜNEŞ 08:16
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 15:34
  • AKŞAM 17:55
  • YATSI 19:20

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ