YÜZLERCE YILLIK GELENEK SÜRÜYOR

YÜZLERCE YILLIK GELENEK SÜRÜYOR

Yenipazar´da yaşayan her insanın mutlaka çocukluğunda arife günleri sıraya geçip şeker topladığı gelenek devam ediyor.

Yenipazar´da yaşayan her insanın mutlaka çocukluğunda arife günleri sıraya geçip şeker topladığı gelenek devam ediyor. Her şeker ya da kurban bayramlarının arife günü ikindi namazından önce cami önüne toplanıp ellerinde çantalarıyla sıraya geçen çocuklara, büyükler ellerindeki paketlerden çıkardıkları şekerleri tek tek sıradaki çocukların çantalarına atarlar. Yukarı cami önünde şeker dağıtan kişiler bitince aşağı camideki cocukların sırasına girmek için koşa koşa giderek oradan da şeker toplanır. 

Bu geleneğin ilk tarihi kesin olarak belli olmamakla birlikte, Yenipazar´da yaşayan en yaşlı kişilerden Nuriye Özmen: "Bizim çocukluğumuzda da aynı bugünkü gibi ikindi ezanından önce cami avlusunda sıraya geçer, büyüklerin torbamıza attıkları, o zamanlar şeker bulunmadığı için, cerez (kuru üzüm), ceviz gibi yiyecekleri toplar yerdik" diyor.

Yenipazar´da yaşamış her insan şeker toplama sırasına büyüdüğünü hissedinceye kadar devam eder. Eğer kendinden küçük kardeşleri varsa onları sırada tutmak için yeniden sıraya geçer, az daha büyüyünce de şeker dağıtanların sırasına geçer ve bu döngü yüzlerce yıldır devam edip gider.  



Bilecik

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ