YENİPAZAR´DA GÜREŞ VE VOLEYBOL
Yenipazar´da yapılan spor dallarının en eskilerinden biri güreşti. Büyüklerimiz birbirine boy ve yaşça yakın olan çocuklara dağda, bayırda, kırda, çayırda hemen güreş tuttururdu. İlk önce ortalığı kızıştırırlardı. Yenersin yenemezsin... Sonra güreş yapmak kaçınılmaz olurdu.
Hıdrellez hayırlarında da güreş karşılaşmaları yapmak bir gelenekti. Benim gittiğim hayırlarda gördüğüm iyi güreşçiler: Katran köyünden Yaşar Yanık (Dela), Selim´den Emin Aşır, Koreli Sezai Güven, Nasuhlardan çocukluk arkadaşım rahmetli Tahir Şen, Kösüre köyünden Çerçi Ramazan´ın küçük oğlu Yusuf Çerçioğlu iyi güreşçilerdi. Yenipazar´da ise en meşhur isim Ali Dülger idi. Hep kendinden büyüklerle güreştirilirdi. Çoğunu yere yapıştırırdı. Ateşağa´nın Musatafa Varol da iyi güreşçiydi. Öğretmen okulunda okurken 48 kiloda Türkiye şampiyonasına katıldığını duymuştuk.
Sezai Güven Sezai Güven Ali Dülger Emin Aşır
Bunlara ilave olarak benim teyze oğlum Nasuhlarlı İrfan Keskin yenilmez bir sporcuydu. Zayıf görüntüsüne rağmen korkunç bir gücü, bitmez tükenmez bir enerjisi vardı.
Nasuhlarlı arkadaşım Hüseyin Akkaya anlatıyor: "Yıl 1967-1968. Yedi sekiz yaşındayım. Kösüre hayırındayız. İrfan abi çayırda arka arkaya yedi kişiyi devirdi... Kösüreliler çok bozuldu tabi. İrfan abi tutuğunu atıyor. Acı bir gücü, çok hareketli bir stili var. Tabi o zaman çok genç, yılan gibi.
Dev bir adam çıkardılar karşısına. Bunu gören köylülerden kimisi tamam hayırın pehlivanı belli oldu. Güreşler bitti artık diyor, kimisi onunla da güreşmesini istiyor. Ortam gerildi. Kösüreliler zorluyor, Nasuhlarlılar güreşmesini istemiyor. Her kafadan bir ses çıkıyor. Tartışmalar, ağız kavgaları ,itişip kakışmalar...Neredeyse vuruşma ,yumruklaşma olacak. Tam o esnada bizim köyün delikanlı başı olan Nazir Güven abi fırladı ortaya. Kolundan tuttuğu gibi İrfan agayı sahadan çekti. O günü hiç unutamam...
Daha eskilerde ellili altmışlı yıllarda ise abimin anlattığına göre Yenipazar Merkez Camisi´nin avlusunda Ramazan Değirmenci ile semerci Gücük Hayatı´nin (Felek ya da Hayati Güven) amansız güreşleri olurmuş .
VOLEYBOL
Voleybola gelince. Altmışlı yıllarda şimdiki Tarım Kredi Kooperatifinin olduğu yerde oraletine çok çetin maçlar yapılırmış. En iyi oyuncular Kunduracı Ali´nin Mustafa Öndersev, Hanifelerin Yahya Başaran, Osmanların Halil Eker, Rıdvan Dan, Kazım Hoca´nın oğlu Öğretmen Mustafa Ulu, Kaplanlar´ın Zeki Erol, Mustafa Arıkan, Şevket Emekçioğlu ...
Mustafa Öndersev Yahya Başaran
Mustafa Öndersev ve Yahya başaran iki ünlü smaçör Halil Eker ise dönemin en iyi orta alan oyuncularıymış.
Çocuklar Süzmen Çayı tarafında durup çaya topun kaçmasını engellerlermiş. Ben buradaki maçları zor hatırlıyorum. Sarışın bir öğretmen falan da var mıydı acaba?
Daha sonraları voleybol sahası ilkokulun bahçesine taşındı. Orada her akşam maç yapılırdı. Yetmişli yıllara gelinmişti artık. Bu yıllarda Halil - İbrahim Değirmenci, Ergün Öndersev, Bekir Güven, Yücel Okay, Süleyman Yeşiltepe, Mehmet Başaran, İbrahim Başaran, Muhsin Arıkan, Mehmet Öndersev, Mehmet Ünal, Seyfi Aydın , Baykal-İsmail Özcan, Mehmet Eker, Yunus Karaduman, Hüseyin Çavuş´un Mustafa Güven, Fehmi Erol, Ramazan -Mehmet Gürsel, Mehmet Yanık, Emin Aşır, Hamit Güven o günlerin aklıma gelen oyuncularıydı. Muhsin Arıkan, Mehmet Ünal ve Mehmet Başaran bu dönemin kütörleriydi. Adını unuttuklarımdan özür dilerim.
Rıdvan Dan
Bizim kuşak yetmişli yılların ikinci yarısından sonra çıktı sahaya. Metin Öndersev, Burhan Güven, Ekrem Özgüven, Mehmet Akkaya, İbrahim Karaduman, Engin - Cengiz Arıkan kardeşler, Zeki Güven, Mehmet Aşır, Şaban Bayrakçı, Hasan Bayrakçı, Sermet Gürsel, Ali Yanık, Kiremitçilerin İsmail Özcan, Çelikoğlu Vedat ... Metin Öndersev, İbrahim Karaduman, Vedat Çelik bu dönemin kütörleri; Ekrem Özgüven, Cengiz Arıkan iyi pasörleriydi. Seyfi Yıldırım hakemlik yapardı.
Bu ekibin temeli ortaokulda atılmıştı. Beden Eğitimi dersine giren Öğretmen Seyfi Aydın´ın koçluğunda ilk voleybol terimlerini, yeni kuralları, dönerli oynamayı ve manşetle topu karşılamayı öğrendik. Bu takımda köylerden Mehmet Akkaya, Selimli Koreli Sezai Güven, Muratçalı Süleyman Demir de yer alırdı. Bu takımla Bilecik´te orta dereceli okullar voleybol turnuvasına katılmış Bilecik İmam Hatip Lisesini yendikten sonra ikinci maçta Bilecik Öğretmen Okulu´na yenilerek elenmiştik. Takım, M.Akkaya, S. Güven, İ.Karaduman, E.Özgüven, E.Arıkan,S.Demir,Z.Güven´den oluşuyordu. 1973
Yenipazar voleybolunun en büyük başarısı 1982 ´de "Gölpazarı Kaymakamlık Kupasını" finalde "Gölpazarı Memurlar Takımını " 3-1 yenerek almasıydı. Metin Öndersev, Vedat Çelik, Cengiz Arıkan , Aşır Mehmet devleşmişti o maçta. Maçtan sonra Fehmi Erol tarafından Göl´de Çarli´nin lokantasında gösterişli bir ziyafet verilmişti.
Cengiz Arıkan
Takım kaptanı bir polis olan ( Trafik polisi Servet olabilir.) Gölpazarı takımına bu maçtan altı yedi sene önce ortaokulun bahçesinde çok kötü yenilmiştik. Bu maçla o maçın rövanşını da almış olduk.
Bu yıllarda Selim köyünde de güçlü bir voleybol takımı kuruldu. Benim tespitime göre çok iyi bir takımdı bu. Ortada Sebayi çok iyiydi . Bir uzunu vardı . Selami abi idi sanırım . Sebayi´nin orta sahadan kütlerini hatırlıyorum...Bu takımda Sebayi Dönmez, Sezai Güven, Selami Uysal, Mustafa Ceyhan, Hayrettin Tetik, Veli Çetin... yer alırdı.
Selim köyü voleybol takımı.
Ağalar, Paşalar,Krallar , Pehlivanlar Diyarı Selim.
FOTO : Ali Ünal
Bu fotoğrafa bakınca bakın neler aklıma geldi . Eskiden Katran´da güreş yapılan bir çayırlık vardı. Hıdrellez pilavlarının yendiği bir harman yeri. Bu yerin Selim yoluna Yenipazar´a bakan yamacında beyaz taşlarla döşenmiş " ÖNCE VATAN" yazısı vardı. Uzaktan okunurdu. Zamanın ilkokul öğretmeni Naci Akça tarafından yazıldığını duymuştuk. Bu yazı biz çocukların çok dikkatini çekmişti o yıllarda. Kafiyeye uydurmak için " Önce vatan, sonra Katran" der, gülerdik... Büyüdükçe bu ÖNCE VATAN sözünün değerini, vatanın önceliğini daha iyi anladık. Bizim kafamıza bu sözü kazıyan o öğretmeni de saygıyla analım.
Buradan bakınca Katran da Katran´mış hani ... " Sonra Katran " diye boşuna söylememişiz .
AVCILIK, ATICILIK ...
En ünlü avcılar Codum Ali, Yakup Gürsel, Bekir Işık, Mahmut Ağa´nın Sabri , Müştak Bağcı, Muhittin Keskin, Nazir Turan, Emin Aşır, Mehmet Ünal ... Codum Ali ,Nazir Turan, Mehmet Ünal ,Emin Aşır tam bir uçar avcılarıydı ...Havada en zor vurulan kuş olan çullukları, keklikleri gez, göz, arpacığa gerek olmadan indirirlerdi . Diğerleri tavşan avcısıydı. Son yıllarda Ali Yıldız, Amir Güven, Seyfi Kara uçar kaçar avcılığını spor edinen arkadaşlardı.
NAZİR TURAN
Yusuf AYDIN, Mahmut KIBRIS, İsmail ÜNAL Mahmut KIBRIS ve Yusuf AYDIN
Atletizm koşuda kısa mesafelerde Ekrem Özgüven, uzun mesafelerde rahmetli İrfan Dağ çok hızlı koşuculardı .
Mahmut Kıbrıs, Yusuf Aydın vücut geliştirme ve halter sporuyla uğraşan atletlerdi.
Zeki Güven Pendik, 19.01.2017