ZEKİ GÜVEN


YENİPAZAR´DA FUTBOL (ANI)


            YENİPAZAR´DA FUTBOL (... _  1987 )

/resimler/2017-1/8/1306146826417.jpg

          YENİPAZAR  İHTİYAR DELİKANLILAR TAKIMI 

AYAKTAKİLER: Kooperatifçi Ekrem KORKMAZ, Halil DEĞİRMENCİ, Arif YEŞİLTEPE, Mustafa ULUŞERBET, İbrahim BAŞARAN, İsmail ÜNAL, Süleyman YEŞİLTEPE,İbrahimDEĞİRMENCİ, Hayati KESKİN.

ÇÖMELENLER: Ziyaettin DÖNMEZ, Eergün ÖNDERSEV, Mehmet YANIK, Baykal ÖZCAN, Şaban YILDIRIM, Hamit ÖZTÜRK, Fehmi EROL.

                    "Tarih, yazının icadıyla başlar." diye bir söz vardır. Futbol da sanki kooperatifçi Ayhan´la başlamıştır Yenipazar´da. Elbette çok öncesi de vardır ama  kurallarıyla oynanmaya onun zamanında başlanmış olduğunu düşünüyorum.
                    Rahmi Arıkan´ın evinin altında idi kooperatif. Ayhan yirmili yaşlardaydı. Arada bir dışarı çıkar top sektirirdi. Biz çocuklar hayranlıkla onu izlerdik. Top tekniği çok yüksek bir gençti. (Geçenlerde Face´de Gölpazarı futbol takımının içinde bir futbolcu Yenipazarlı kooperaatifçi Ayhan olarak etiketlenmişti.) Demek ki Gölpazarı´nın maçlarında ( 1967-1970) o da görev alıyormuş. 
                    İkindiden sonra millet tarladan dönünce gençler top oynamaya giderlerdi. Futbol sahası olarak mevsimine göre ya bizim evin arkasındaki arpalık ya Mahmut Ağa´nın çayırı ya da ilkokulun bahçesi kullanılırdı. Ortaokul yapıldıktan sonra onun bahçesinde ve Çöte çayırında oynamaya başladık.
                    Yukarıdaki kadro zamanında büyük başarılar kazanmış genç, taş gibi bir takımdı. 1973 yılında ilk  Pendik zaferini yaşatan kadro aşağı yukarı bu kadrodur. Fotoğraftaki oyunculara ilave olarak , Kunduracı Ali´nin Metin, abisi Mehmet, Yücel Okay, Mehmet Ünal, Yunus Karaduman, Mustafa Arıkan, İsmet Özen, Mehmet Eker ve İsmail Özcan, Mehmet Aşır  bu zaferde ter döken topçulardır. Bu maçta on beş yaşındaki Metin liberoda doksan; on dört yaşındaki Mehmet Aşır orta sahada on beş dakika görev almıştır.

                   BİRİNCİ PENDİK ZAFERİ: O ana kadar Yenipazar futbol tarihinde kazanılmış en büyük zaferdir. Her gün düzenli olarak tam bir ay antrenman yapılır direktör - oyuncu Halil Değirmenci yönetiminde . Çarşamba marşamba demeden ter dökerler. Maç gününe iki gün kalmıştır. Çöte çayırı futbol oynamak için elverişli hale getirilir. Aşır Mehmet 19 Mayıs Gençlik ve Spor  Bayramı kutlandıktan sonra  çizgileri çizdiklerini, üstlerinin başlarının battığını hatırlıyor.                                                                                                                                                             
                  Kale direklerini dikmek de İbrahim Değirmenci´ye düşer. O sıralarda inşaat yapan amcası Ramazan Değirmenci´nin  kerestelerinden dört tane yan direk tedarik eder. Üst  direk için  Hacıpeder´in Batanderelerdeki  tarlasından da  yedi metrelik iki ince kavak keser, eşeğe sarıp Çöte´ye götürür maç akşamı. O yıllarda Çöteliler  çayır çiğneniyor diye top oynanmasına karşıdırlar. Bu yüzden Çöteliler direkleri kesmesin, alıp götürmesinler diye bu iş son günlere ötelenmiştir.  
                Bütün hazırlıklar tamamlanmış, Pendikspor beklenmektedir . 19 Mayıs Cumartesi günü öğleden sonra gelirler . İlkokulun bahçesindeki voleybol sahasında ayakla gösteri voleybolu oynarlarlar. Hepsi çok teknik ve iyi topçulardır. İçlerinde Samsunspor´da oynayan Mehmet isminde bir topçuları da vardır. Herkes merak ve hayretle  onları izler.  O akşam evlerde misafir edildiler.  

                  20 Mayıs 1973 Pazar. Çöte´ye gidilir. Takımlar sahaya çıkar. Ve maç başlar... Bizim takım çok disiplinlidir, tam saha pres uygular. Bir ara Pendikli Mehmet aldığı topla beş kişiyi sağa sola yatırıp ipe dizdikten sonra  defansımızın sağ tarafında bizim Reis ( İbrahim Değirmenci) ile karşılaşır. Reis,  çift dalarak Mehmet´i  durdurur. Faul tabi. Pendik kaptanı Şaban Yıldırım Reis´e: " Ne yapıyorsun? Sert oynamasana." diye bağırır. Reis de ona: "Sen de sert oynuyorsun." der. Bunun üzerine Şaban aga: "Benim stilim öyle "deyince. Reis  de "Benim stilim de böyle." diye yanıt verir.

                 Maç Yenipazar´ın 3-1 zaferiyle sonuçlanır. Onların golünü ilk yarıda Samsunsporlu Memet atmış, Reis´in nefes aldırmayan presine ve sert futboluna dayanamayıp ikinci yarı sahaya çıkamamıştır. Bizim golleri Süleyman Yeşiltepe, Mehmet Eker ve İbrahim Başaran atmıştır.  

                                    Yukarıdaki foto 1978-1982 yılları olabilir.                                                    

                 Takımın on numarası Şaban YILDIRIM, stoperi Arif YEŞİLTEPE idi. Defans: HAMİT, ERGÜN, MEHMET, ARİF. ORTA SAHA: HALİL, ŞABAN, BAYKAL. İLERİ UÇ: İBRAHİM, SÜLEYMAN, İSMAİL. Ayrıca bu takımda İsmet Özen , Mehmet Eker de  kanat oyuncusu, Yunus Karaduman ise sol bek olarak yer alırlardı.

               Bu takımın en golcü futbolcusu Süleyman Yeşiltepe idi. Kafa şutlarını, voleleri kalecinin ayaklarının dibine yapardı. Kaleci kımıldayamazdı. İbrahim Değirmenci takımın en gençlerindendi . Uzun muz ortalar yapardı. Sağ kanattaki yerini sonraki yıllarda İbrahim Karaduman´a devretti. Ben ise Şaban Yıldırım´ı  bir türlü kesemedim... Adam 67 yaşında hala oynuyor. Şaban aga, top tekniği son derece yüksek bir futbolcuydu. Topla oynamayı çok severdi. Yüksekten gelen sert şutları, pasları göğsüyle yumuşatarak kolayca önüne indirirdi. Yere çok sağlam basardı. İki üç kişi ayağından topu alamazdı.    

               Bu fotoğraftaki topçuların içinde futbolu en çok sevenlerden biri de Hamit  Öztürk idi. Koyun güderken maçları dinlemek için radyosunu devamlı yanında taşırdı. Ayrıca spor haberlerini okumak için de günlük bir gazeteye abone olmuştu.                                                                                                                                                                                                                                                              

               İstanbul´da BJK-FB MAÇI  var. Seksenli yıllar. Muhittin´in İsmail Dönmez ile İnönü´de kuyruktayız. Sıra bize gelmek üzere. On beş yirmi kişi var önümüzde. Baktım aşağıdan şapkalı bir adam geliyor. Dikkatimi çekti. Biz de köylüyüz ya. Yaklaştı. Hamit abi bu!.  Bağırdım: "Hamit abi, burdayız. " Tanıdı bizi. Hemen geldi yanımıza. Hep beraber girdik Beşiktaşlılar tribününe.  O hasta Fenerli, biz Beşiktaşlı. Maçı Selçuk´un golüyle FB 1-0 aldı.  Neşeli neşeli döndü Yenipazar´a. Allah rahmet eylesin... Demek ki bu vesileyle Selçuk Yula´yı  da anacakmışız. Ona da rahmet diliyorum.

                 /resimler/2017-1/8/1310328238046.jpg

                                                               A  TAKIM ÇÖTE ÇAYIRINDA

DİKİLENLER: Koop.  Ekrem KORKMAZ, Baykal ÖZCAN, Yücel OKAY, Mehmet ÖNDERSEV, İbrahim DEĞİRMENCİ, Mustafa GÜRCAN ( MAT. ÖĞRTM.) Halil DEĞİRMENCİ, Satılmış ŞAHİN (İLKOKUL ÖĞRETMENİM)

ALT SIRA: Seyfi AYDIN, Metin ÖNDERSEV, Mehmet AŞIR, Seyfi YILDIRIM, Hüseyin DÜLGER, Süleyman YEŞİLTEPE /1974 OLABİLİR

                    Bizim kuşaktan Metin Öndersev, Mehmet Aşır, Seyfi Yıldırım  A takımında...  Fotoğrafa bakınca, forvet oynayan Yücel abinin çok estetik kafa vuruşlarını, Mustafa öğretmenin Alman Şitileke tarzı kıvrak futbolunu, İbrahim Değirmenci´nin sağ kanat  bindirmelerini hatırlamamak elde değil. Halil Değirmenci ile Baykal Özcan´ın topa basıp oyunun yönünü değiştirmeleri, Mehmet Öndersev´in tükenmeyen kondisyonu...

                   Yıllar geçmiş yeni topçular gelmiş aşağıdan. Artık Değirmenci İbrahim direktör -oyuncudur. Abisinden devralmıştır direktörlüğü.

                   İKİNCİ PENDİK ZAFERİ  1979-1980 : Bayramdı. Birinci maçta Direktör Halil Değirmenciye kaybedip  mağlubiyeti kabullenemeyen Şaban Yıldırım Pendik´ten yeni bir takım getirdi gene. İçinde sonradan profesyonel futbolcu olacak şimdiki Şampiyon Nakliyat´ın sahibi Musa, Kiki... Dev bir kadro... Ne var ki bu sefer de karşısında dirkektör oyuncu olarak İbrahim Değirmenci vardı.

                  Pendik oyuncu-direktör Şaban Yıldırım, kardeş´i Ramazan´ı almamıştı takımına. Ramazan da doğduğu toprakların takımında sahaya çıktı...                                                                                                    

                 Maç başladı. Kulüp başkanı sayabileceğimiz kooperatifçi Ekrem Korkmaz kenarda yerinde duramıyor, devamlı sakinleştirici alıyordu.  Halil Hoca kıyıdan topçulara uyarılarda bulunuyordu. İbrahim Karaduman sağ kanatta Pendik´in sol tarafını felç etmiş, tutulamıyordu. Kundura Mehmet´in iki asistiyle  arka arkaya  iki gol atmıştı. Rahatlamıştık... Metin´in kafa golüyle 3´ü, Ramazan Yıldırım´ın orta sahadan attığı füze ile 4´ü, genç Vedat Çelik´in attığı penaltı golüyle  5´ e ulaşmıştık. Ramazan Yıldırım´ın  golden sonraki sevinci görülmeye değerdi. Maç 5-2 bitti.

                 Bu iki  Çınarlıdere -Yenipazar maçları uzun yıllar konuşuldu. Biz Çınarlıdere´yi yendik demiyoruz. Başarımızı abartmak için Pendik´i yendik diyoruz.

                 Bu maçlar FB´nin Türkiye Kupası´nda Pendik´e elenmesiyle tekrar gündeme geldi. Yenipazardaki BJK´ liler FB´lileri kızdırmak için "FB bizim iki kere  yendiğimiz takıma yenilmedi mi? Daha ne konuşuyorsunuz" derdik.
    
                Bayramlarda çevre köyler ve ilçelerle maç yapardık. Sarıcakaya, Gümele (Mihalgazi), Tarpak, İnhisar, Taraklı, Kurşunlu ,Yeniköy... En çok Karaoğlan köyüyle oynardık. Çünkü Karoğlan maçlarımız kavgasız gürültüsüz geçerdi. Ayrıca çok misafirperver bir köydü.                                      

               O yıllarda 1979 ´a kadar  Gölpazar ile benim bildiğim iki maç yaptık. İlk maçı Çöte Stadyumu´nda 4-3 kaybetmiştik. Mehmet Öndersev 2, Mehmet Aşır 1 gol atmıştı. İkinci maçı Gölpazarı sahasında Mithat Uzun´un yönettiği maçta 5-3 kaybettik. Bu maçta iki gol atmış bir de penaltı yaptırmıştım. Penaltıyı Aşır Mehmet havadan düzgün bir vuruşla gole çevirmişti. 1979                                                                                                                                

                Unutmadan kooperatif müdürü Ekrem Korkmaz´ı da analım. Tam bir futbol aşığı idi. Maçlarımızı hiç kaçırmazdı. Deplasman maçlarına giderken babasından izin alamayan topçuların babalarıyla konuşur, izin alıverirdi.

   /resimler/2017-1/8/1314027929226.jpg

                                                       YENİPAZAR B TAKIMI  1975

Direktör İbrahim DEĞİRMENCİ, Engin ARIKAN, Burhan GÜVEN, Şaban BAYRAKÇI, Metin ÖNDERSEV,  Ormancının oğlu İlhan ASLAN, Mehmet AŞIR.

ÇÖKENLER: HasanBAYRAKÇI, Zeki GÜVEN, Mustafa GÜRCAN, Mehmet GÜNDÜZ, SeyfiYILDIRIM.

                Kanatlarda Burhan Güven, Mehmet Gündüz, Santrafor Metin, Göbekte ben, sağımda Mehmet Aşır, solumda Engin... Defans: Sol bek Hasan, sağ bek Şaban, Mustafa öğretmen ile İhan stoper, libero ...

                 Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur derler . Delikanlılar artık büyümüş; büyüklere kafa tutmaya başlamıştır.  İşte bu yıllarda Gençler - Büyükler maçları yapardık. Pendik fatihlerini  etrafımızda dört döndürürdük.

                Bu takım A takımını yenerek bu Beşiktaşlı formaları  sırtına geçirdi. Bu maçla birçok topçu abimiz de jübile yapmış oldu.

                Resimde görülmeyen Ekrem Özgüven Almanya´da olmasaydı bu kadronun banko  oyuncusu olurdu. Korkunç bir sürati vardı. Ayrıca 

Muratçalı Halis, Fikri Selvi, Ali Yanık, Sermet Gürsel, bakkal  Mehmet Ünsal, Naci Yılmaz , Tahir Yılmaz, Ali Yıldız, Muzaffer Kamacı, Mehmet Güven (bakkal) de dönemin topçularıydı.

                Bu takımda Mehmet Gündüz topu aldığı gibi kafasını kaldırmadan direkt kaleye  giderdi, Çok seriydi. Hasan; sert, sağlam, ısırıcı,  sol kanadı boydan boya kullanan bir  defanstı... Metin´in kafa ve ayak şutları sert olurdu. En tekniğimiz Engin idi.  Aşır Mehmet her yerde oynar iyi kafa vururdu. Karaduman İbrahim sağ kanatta uzun fuleleriyle tutulmaz bir kanat oyuncusuydu. Ben işte bu takımın on numarasıydım. Santrafor arkasından defansın arkasına attığım dikine paslarım rakip defansı çaresiz bırakırdı.

                 Buhan Güven futbola çok yatkın olmasına rağmen önceliğini arabalardan yana kullanırdı. Ortaokulun  avlusunda top oynarken oyun içinde bir sorunu  bahane ederek maçı bırakır, akşama doğru Gölpazarı´ndan gelen arabaları karşılardı. Şimdiki ileri sürücü becerilerinin ilk eğitimini  bu minübüslerde ve bizim traktörde şoförlük yaparak edindi.

/resimler/2017-1/8/1312418083850.jpg

                                                       EN GÜÇLÜ YENİPAZAR KADROSU ( 1982´YE KADARKİ )

             Bu kadro 1982 yılına kadar  en güçlü Yenipazar kadrosuydu. Değirmenci İbrahim sağ açığı  Karaduman  İbrahim´e tamamen bıraktı; sağ bekte yaratıcı , yıpratıcı bir bek olarak görevine devam etti. Metin liberoya kaydırıldı. O yıllarda oyun oradan  başlıyordu. Lütfü  çok sert kemik gibi bir defanstı. Gönlübol Arif defansın sigortasıydı. Kesinlikle rakibi bırakmaz, rakibe nefes aldırmazdı. Kundura Mehmet bütün orta sahayı tek başına kapatırdı. İşin teknik kısmı ben Engin ve Kundura Mehmet´te  idi. Sağ kanatta  Karaduman´a, ileri ortada   Aşır Mehmet´e yerden dikine , havadan kavisli uzun paslar atardık.   4  3  3  sistemiyle oynardık. 1 libero, 3 defans, 3 orta saha , 3 forrvet. Kundura  Mehmet her maçta üç kişilk oynardı.

             Bu yıllarda Fevzi Kara, Vedat Çelik , Bakkalların Ali Güven , İsmail Dülger, Orhan Terzi, Ramazan Selvi, Cengiz Arıkan, Adem Şengül, Halis Yıldız ,Hasan Özmen  ... ile bu kadroyu iyice güçlendirmiştik.

              İhsan Yeşiltepe ve Hulusi Tezcan da gelecek vadeden çocuklardı. Hulusi çok teknik,  İhsan hem hızlı hem teknikti. lise çağlarında Yenipazar´dan ayrıldılar. Almanlar İhsan´ ı nasıl görememişler anlamış değilim. Çocuklar penaltı noktasından topu üst kale direğine vurma yarışı yaparlardı. Beş atıştan üçü dördü direkte patlardı.

             Yenipazar´da futbol derken futbola destek veren Ekrem Korkmaz(kooperatifçi), Hayati Keskin, Fehmi Erol, Ziya Dönmez, Öğretmen Sami Turan (  hem oyuncu hem izleyici olarak) ,  Nasuhlarlı  Dela ( İsmail Akkaya ), Çöte´den Kocaosmanlar´ın Emin aga (Didi, hasta FB´lidir.)´ dan bahsetmemek olmazdı. Emin aga Çöte´de , Sami Hoca ve Dela Nasuhlar´da futbolun sevilmesi ve yaygınlaşmasına önderlik etmişlerdir.

             /resimler/2017-1/8/2216227471826.jpg

      AYAKTAKİLER:  Lütfü KARA, İbrahimDEĞİRMENCİ, Mehmet AŞIR, Mehmet ÖNDERSEV, Arif YEŞİLTEPE,

      ÇÖMELENLER:    Vedat ÇELİK , FevziKARA , Orhan TERZİ, Ali GÜVEN, Seyfi YILDIRIM, Zeki GÜVEN 

      1985  Olabilr. Bu takım da fişek gibiydi.  Kanat oyuncularımız Ali ve Fevzi çok süratli idiler. Sol bek Orhan, Stoper Vedat´tı.                             

 /resimler/2017-1/9/2025050769134.jpg

 Tuncay EKER, Fedaiİ AY, Mehmet AŞIR, Burhan GÜVEN, Yusuf AYDIN,Metin ÖNDERSEV.

Mehmet GÜNDÜZ, Engin ARIKAN, İbrahim KARADUMAN, Ali YANIK, Seyfi YILDIRIM                    1973 

             Doğru dürüst ayakkabımız bile yoktu... İkide bir ayakkabılarımız ayağımızdan çıkar  giderdi. İzzetlerin Yusuf bazen ayakkabıları fırlatır yalınayak oynamaya devam ederdi.

                                                                                  ? 

              Bu yazı o yılları yaşayan abilerimizin, arkadaşlarımızın anlatımıyla ortaya çıkmıştır. Bana bu konuda telefonla yardımcı olan İbrahim Değirmenci, Mehmet Öndersev, İbrahim Karaduman, Mehmet Aşır, Metin Öndersev´e çok teşekkür ederim.

            Yazımda ismi geçen kişilerden vefat edenlere rahmet, yaşayanlara sağlıklı bir ömür diliyorum. Adını unuttuklarımdan da özür...

                                                " GENÇLER HAYALLERİ YAŞLILAR ANILARIYLA YAŞARMIŞ"

              Demek ki yaşlandık. Anılarımızla yaşayacağız artık... 1959 aralık doğumluyum. 1982 yılının şubat ayında ayrıldım Yenipazar´dan. Yani yirmi iki sene. Bunun üç yılı Göl´de lisede, üç yılı Eskişehir´de eğitim enstitüsünde geçti. Yirmi ikiden altıyı çıkarırsan onaltı yıl eder. Bebekliğimi saymıyorum. On altı yıl yaşamışım topu topu bu coğrafyada.

               Otuz beş yıldır İstanbul´dayım. Ama bana elli yıldır Yenipazar´da yedi sekiz yıldır İstanbul´da yaşıyormuşum gibi geliyor. Şunu çıkarabilir miyiz buradan bilmiyorum: İnsan doğduğu yerde değil; doyduğu yerde ama kafa  sevdiği yerde...   Zeki Güven Pendik,13.01.2017 

               /resimler/2017-1/11/0127434119454.jpg                                   

Hasan Bayrakçı
13.01.2017 08:13:28
Zeki´ciğim bu güzel aniları bizlere yeniden yaşattığın şahsım , arkadaşlarım ve bizlere futbolu sevdiren aşık eden abilerimiz için yaptığın yorumlara çok teşekkür ederim.Yazinı bir solukta okudum adeta tüylerim diken diken oldu.Bu vesileyle ahirete intikal eden abi ve kardeslerimize Allah tan rahmet diliyorum.Hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler temenni ederim Sevgi ve saygilarimla.Hasan BAYRAKÇI

HASAN ÜNSAL
13.01.2017 08:54:54
İlk Resimde Ayakdakilerden Hayati Keskin İle Süleyman Yeşiltepe arasındaki İbrahim Değirmenci yi neden yazmadın Hocam?

Mehmet AŞIR
13.01.2017 09:40:40
Teşekkürler. Hey gidi o günler. O zamanlar her şey kısıtlı, eski kramponları giydim ayağımdan çıkartamadım.Çünkü köseleden krampon yaptım çivisi ayağıma batmış maç heyacanı ile duymamışım ayakkabı kan dolmuş.Şibdi herşey çok bol ama o heyecan yok.

İbrahim Karaduman
13.01.2017 10:16:12
Teşekkür ederim arkadaşım.Bizleri yıllar öncesine götürdün,tekrardan o yılları yaşattın,anılarımızı tazeledik yaşlıların dediği gibi ne güzel günlerdi be.Eline sağlık .

ibrahim değirmenci
13.01.2017 10:25:24
çok güzel zeki hocam eline sağlık sizleri çok seven REİS

Yaşar Ünsal
13.01.2017 11:16:59
hocam kalemine sağlık yazında bahsettiğin pendik ilk maçı bende seyrettim şimdi yenipazar da harika bir stadı var ama takım yok o zamanlar böyle stat olsa pendik değil feneri bile yener