FİKRET YILDIRIM


“HERKESE MERHABA”

.


Evet, gün geçmiyor ki, herhangi bir tv ya da YouTube vb. gibi bir görsel iletişim kanalında bir sunucu ya da haberci “herkese merhaba” demesin!

“Deveye boynun neden eğri diye sormuşlar”, o da “size ne ülen benim param çok demiş” ya, işte o hesap! Paran varsa, özgüvenin var, Allah’ın var, dinin var, imanın var, gücün var, devlet baban var, kısacası var oğlu var.

Her tarafından dökülen bir toplumun bir tek dili mi kalacaktı ayakta sanıyorsun?

Birlikte düşünelim!

“Herkese merhaba” diyen bir insan bu selamlamayı kime söylüyor olabilir? Herkes diye biri var mıdır?

“Harkas” Farsçadan dilimize girmiş bir sözcük. Orta Asya’daki Türkçe konuşan Türk halklarında “her kim(se)” ve benzeri türevleri olan bu sözcüğün dile getirdiği anlam ise belli bir yer ve zamanda bulunan insanların tümüdür.

“Herkes”, bir öznenin ya da konuşucunun sesleneceği bir muhatap değildir; çünkü “herkes” bir topluluğu, kalabalığı dile getirir. Bir kitleye “herkes” diye seslenildiğinde hiç kimse üzerine alınmaz. Çünkü “herkes” bir “biz” değildir; dilbilimsel ve anlambilimsel olarak sorumluluğu olmayan bir çokluktur.

Oysa bu “herkese merhaba” seslenişinin hem dilbilimsel ve hem de saygı da içeren doğru biçimi “hepinize merhaba” olmalıdır.

“Herkese merhaba” uzay boşluğuna bir sesleniştir; alıcısı yoktur, saygısızlıktır, seslendiğini aşağılamaktır, küçümsemektir, görmemektir, görmezden gelmektir.

“Hepinize merhaba” ise seslenen ile seslenilenin arasındaki iletişimin ve gönderinin tam olarak adreslenmesidir.

“Herkese merhaba” dediğinde “hiç kimse”yi ilgilendirmezsin.

Düşüncelerimi okuduğunuz için “hepinize teşekkür ediyorum”.

Fikret Yıldırım

Turist Ömer | Sadri Alışık