Tarih: 14.08.2017 15:43

RAFET YILDIRIM İLE ÇOK GURURLANDIK.

Facebook Twitter Linked-in

Kısa adı PEKSAD olan Pendik Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adına, Kırgızistan´daki müzik yarışmasında Kırgız şarkısıyla Rafet Yıldırım  birinci oldu.

PEKSAD olarak duyuruyu yapan Ali Ulu şöyle dedi: "24-30 Temmuz 2017 tarihinde Kırgızistan´ın Yssyk-Kul bölgesinde yapılan Uluslararası müzik yarışmasında Pendik Kültür Sanat Derneği ( PEKSAD ) Müzik Gurubu solisti RAFET YILDIRIM´IN seslendirdiği KIRGIZCA ve TÜRKÇE türküler, 8 Ülkeden 17 yarışmacı arasında Birinci seçilmiş olup büyük beğeni kazanmıştır. Yarışmaya katılan arkadaşlarımı kutlar başarılarının devamını dilerim."

/resimler/2017-8/14/1609527623145.jpg

Diğer yandan Rafet Yıldırım: "PEKSAD olarak gittigimiz Kırgızistan´da müzik yarışmasında kırgız şarkısı ve Teke Yöresiyle Ali Ulu ve Ali Rıza Akgün ile birlikte birinci olduk. Çok mutluyuz. " dedi. Yıldırım bu başarı öyküsünü şöyle özetledi: "PEKSAD olarak Kırgızistan Bişkek´e Müzik Festivali için uçtuk. Kırgızistan Tianmen (Tienşen) dağların eteklerinde at bindik. Kirgızistana gelip de a´ta binmeden, at eti yemeden, kımız içmeden olur mu?´ diyerek yedik, içtik. Öte yandan paralarının çok az bir kısmının ödenmediğini iddia eden 12-14 yaşlarındaki Kırgızlar atlarıyla yolumuzu kestikler, paçayı zor kurtardık.  Sonunda müzik yarışmasında birincilik ödülümüzü alıp ülkemize döndük." dedi.

/resimler/2017-8/14/1609126216141.jpg

Rafet YILDIRIM kimdir: Rafet Yıldırım, Yenipazar´da 1958 yılında dünyaya geldi. Babası 1930´lu yıllarda Yugoslavya´dan göçen Ramazan Ustalar´ın Cemal Yıldırım ile annesi Molla Ahmetler´in Hasan (Hoca) Özcan´ın kızı Zeynep´in Şaban, Ramazan´dan sonra,Fikret´ten önceki 3´üncü çocuğudur. 

Rafet Yıldırım, ilkokulu bitirdikten sonra, inşaat ustası olan babasının ardından Pendik´e göç ettiler. Pendiğe taşınmaları Yenipazar ile iletişiminin kesilmesine neden olamadı. Aksine, doğup, büyüyüp çocukluğunu yaşadığı bu topraklara yaz tatillerinde gelip halası Şadiye ile evli dayısı Yaşar Özcan´ın harmanına yardıma gelirdi. Bayramlarda, düğünlerde gelir eş dostla hasret giderir. Yenipazar ile bağı, Katranlı Yanık Mustafa´nın kızı Hediye ile yaşamlarını birleştirmesiyle daha da pekişti. Bundan sonra daha da Yenipazar ziyaretlerini sıklaştırdı.

/resimler/2017-8/15/1901279607850.jpg

Rafet Yıldırım, bağlama çalmayı öğrenmesiyle yaşamı o yönde evrildi. Ekmek teknesiydi artık. Yıllarca Edip Akbayram´ın bağlamacılığını yaptı. Folklör dernekleri bünyesinde dünyanın bir çok ülkesinde bağlama çalıp türkü söyledi. En akılda kalanı ve uzun dakikalarca ayakta alkışlandığı, Japonya´daki bir gösteride Müziği Zülfü Livaneli´nin sözleri ise Nazım Hikmet´in Hiroşima Katliamını anlatan bir şiirinden alınan "Hiroşima-Kız Çocuğu" isimli şarkıyı Japonca çalıp olarak söylemesiydi.

 /resimler/2017-8/15/1905386644094.jpg

Yenipazar´daki ilk bağlama 1970´li yıllarda Mahsuni Şerif´in asker arkadaşı Yahya Başaran´daydı. Mahsuni bağlamayı hediye etmişti. Sonra Mehmet Yanık´ta siyah bir bağlama vardı. Yazları Yenipazar´a Veysel (Yılmaz) Öztürk de gelirdi elinde bağlamasıyla Komser dedesine gezmeye. Rafet Yıldırım´ın bağlama çalması bir çok insanı özendirmiş, tek tük olan çalan sayısı, başta editörümüz Ergün Özmen´in 1975 yılında Yenipazar´a sepet yapıp para kazanmak için gelen bir Roman´dan bağlama almasıyla ilgi arttı ve yıllar sonra Halk Eğitim Merkezi´nin açtığı enstruman kursları sayesinde bir kaç ev dışında hemen herkesin duvarını bağlama ve gitarlar süslemeye ve çalan genç sayısı arttıkça arttı. İlgi´nin yoğun olduğu dönemlerde "40´ından sonra saza başlayan, ahirette çalar" deyimini 50 yaşındayken yerle bir eden Bakkal Mehmet Ünsal gibi yetenekli kişiler de olmuştur. Eğer bugün Yenipazar Belediyesi Yenipazar´ın tanıtımına katkı sağlayacak Halk Müziği korosu kursa, yıllarca konserler verebilecek alt yapıya sahip güçlü bir koro oluşur. İşte bunlar doğrudan olmasa da dolaylı olarak Rafet Yıldırım´a olan özentiler sonucudur. 

Rafet Yıldırım´ın babası da Cümbüş çalan bir müzisyendir. Ailenin genlerinde olan yeteneği tüm çocukların enstruman çalmasına neden olmuştur. Örneğin Rafet Yıldırım´ın kızı Dila, küçüklüğünden beri  keman çalmakta, konserlere çıkmaktadır. Bazen kardeşler bir araya geldiğinde evde tam bir müzik ziyafeti çekilir. Ramazan´ın kızı Seda, gitarıyla, diğer kızı Gülden sesiyle, en büyük abileri Şaban, 1000 Euro´ya yaptırdığı bağlaması ve kız çocuklar Sinem ve Zeynep Suna güzel sesleriyle, Ramazan ritmle, anneleri Zeynep Bendirle, büyük bağlama üstadı Rafet Yıldırım ise oğlu Emrah´ın sesi, kızı Dila´nın kemanının yanında bağlamasıyl ve sesiyle bu eşsiz müzik ziyafetini sunarlar. 

 Rafet Yıldırım´ı başarılılarından ötürü kutluyor, daha nice başarılara imza atmasını diliyoruz.

/resimler/2017-8/15/1911430401146.jpg

https://www.facebook.com/639184710/videos/vb.639184710/10155640676999711/?type=2&theater

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —